Woensdag 5 januari 2022.
Geef alle gepensioneerden de keuze tussen vaste of variabele uitkering.
Het pensioenvakblad vandaag.
Auteurs vragen keuzevrijheid om (overigens verplicht) in te varen met de keuze tussen een variabele of vaste uitkering. Bij een vaste uitkering blijft de nominale uitkering tot je dood gelijk. Bij een variabele uitkering wordt je bij invaren eerst flink gekort (indien niet te hoge dekkingsgraad (bijv. bij ABP 28 %)) en ga je jaarlijks een beetje omhoog.

Overigens is die keuze alleen bij de wet verbeterde premieregeling plus (nu het flexibele contract genoemd). Juist daar praten de auteurs over, maar Pensioen Pro is een reclameblad voor de pensioenindustrie.
Dit lijkt voor de hand te liggen bij de "optisch"rijkere pensioenfondsen (hogere dekkingsgraad naar huidige DNB rekenregels).
Bij de grote bedrijfstakfondsen (ABP, PFZW, PMT en PME in ieder geval) heeft kennelijk FNV al voor het het zogenaamde Nieuwe Contract gekozen (je hebt als deelnemer, laat staan als gepensioneerde, geen bal te zeggen). Dat heet dan eufemistisch in de psychologisch term (om u te paaien en volkomen in slaap te sussen, maar er is niets solidair aan) nu het "Solidaire" contract. Daar is voor u gekozen en krijgt u de variabele uitkering in uw maag gesplitst en gaat u eerst dus zo'n 28 % naar beneden met uw nominale uitkering van nu om na uw dood ergens na 2032 weer terug te komen op de nominale uitkering van nu (2022).
Geweldig aanlokkelijk in tijden van komende inflatie, vindt u niet?
Ja ja, FNV, regeringscoalitie en DNB hebben het goed met gepensioneerden voor.

Lees hier het artikel