20220110 benodigd geld art KBO

Wat u hier ziet is al het geld wat in heel de EU nodig is om de komende halve eeuw de pensioenen te betalen. Gemiddeld 330% BBP. Pak 'm beet zo'n 40.000 miljard in totaal.
De blauwe balkjes worden afgewenteld op de nationale begrotingen van EU-lidstaten. Als dat op is, dan op de ECB. Het blauwe deel moet dus nog worden opgebracht. Met belastingen of met leningen. De meeste landen hebben zo’n “omslagstelsel”.
Roze is netjes gedekt. Daar sparen we zelf voor. Denemarken, Nederland en IJsland lopen voorop met hun “kapitaalstelsels”.
Het laat goed zien dat je met omslagstelsels net zo goed "verplichtingen" hebt. Je hebt alleen de luxe om het er niet over te hoeven hebben. Een enorme geldberg van bijna 2.000 miljard in private pensioenfondsen trekt nu eenmaal de belangstelling van heel wat meer bemoeials die allemaal zo hun eigen belangen hebben. Tussen al die belangen delft dat van werknemers en gepensioneerden in Nederland helaas het onderspit. En laat dat nou het enige belang zijn waarvoor pensioenfondsen ooit zijn opgericht: zorgen voor een koopkrachtig pensioen na een werkzaam leven.