Maandag 10 januari 2022.
FD
"..............Liefde voor lastige klussen
(Wilma Berkhout)
De liefde voor lastige klussen gaat hem ook op zijn nieuwe post goed van pas komen. Bij de Belastingdienst wacht veel achterstallig onderhoud, VNO-NCW klaagt dat het bedrijfsleven 'als pinautomaat' wordt gebruikt en spaarders vochten met succes de vermogenstaks aan. De verstrekkende uitspraak van de Hoge Raad in het laatste dossier dwingt de kersverse staatssecretaris al direct tot actie, nog voordat de aangifte voor de inkomstenbelasting op 1 maart van start gaat.
 
Het scheelt dat Van Rij geen vreemdeling is in Jeruzalem. Integendeel. Hij had er vijfentwintig jaar op zitten als belastingadviseur toen hij in 2019 vervroegd met pensioen ging bij EY. De laatste vier jaar combineerde hij het partnerschap bij de accountants- en adviesorganisatie met een zetel in de Eerste Kamer voor het CDA, waar hij woordvoerder belastingzaken was.
Dubbelfunctie
Die dubbelfunctie leidde tot kritiek van een enkele linkse collega-senator. Zelf sprak Van Rij in 2019 in een interview met het FD over 'een dunne lijn, waar je je heel goed rekenschap van moet geven'. 'Maar als je geen fiscalisten hebt, kun je onvoldoende invulling geven aan het werk als medewetgever en controleur', zei hij over zijn rol in de senaat.
In het licht van de discussie over dubbele petten in de fiscaliteit en de ban die vertrekkend staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) uitsprak over hoogleraren met commerciële nevenfuncties in adviescommissies, is de komst van Van Rij opvallend. 'Marnix heeft heel veel oog voor de rol van de fiscalist in het maatschappelijk debat', zegt Bart Jan Zoetmulder om eventuele vrees weg te nemen dat de nieuwe bewindsman met een eenzijdige blik naar de belastingen kijkt..........."
Ja, ja.
" De verstrekkende uitspraak van de Hoge Raad in het laatste dossier dwingt de kersverse staatssecretaris al direct tot actie, nog voordat de aangifte voor de inkomstenbelasting op 1 maart van start gaat."
Zou hij nog voor 1 maart 2022 de uitspraak van de Hoge Raad moeten blokkeren en de centen weer weghalen bij mensen met een spaarrekening?
Hij had een fraaie dubbelfunctie partner bij Ernst & Young (Zuidas-materiaal) en CDA senator, woordvoerder belastingzaken.
Waar ik nou zo benieuwd naar ben is hoe groot de invloed financiële lobby op zo'n kabinet nu is.
 
Lees hier het artikel in FD