Woensdag 30 maart 2022 De Telegraaf.
We worden ook in dit dossier weer eens lekker voor de gek gehouden. Het kost geen 10 miljard, maar maar 3 miljard.
Het is makkelijk terug te betalen en uit te voeren.
(reactie Wilma Berkhout)
Ik heb het al in diverse posts gemeld.
Van Rij overdrijft.

En door te zeggen dat het zo duur is, gaan ze dadelijk niet compenseren.
Naast het pensioendossier en ik weet niet hoeveel nog meer worden we ook hier als burgers misleid.
Het artikel:
"Belastingexpert: ’Compensatie spaartaks kost maar €3 miljard en kan rap worden opgelost’
Amsterdam - De meer dan 1 miljoen particulieren die jarenlang te veel vermogensrendementsheffing hebben betaald omdat de Belastingdienst uitging van een fictief, hoger rendement in box 3 dan dat ze aan werkelijke rente hadden gekregen, kunnen veel sneller worden terugbetaald. Bovendien hoeft het niet zo veel te kosten als Den Haag denkt.
Staatssecretaris Van Rij kan volgens fiscalist te veel betaalde belasting veel sneller terugbetalen.
Dat zegt belastingadviseur Cor Overduin van Grant Thornton. In de Haagse wandelgangen gaat het over vergoedingen van zeker €10 miljard die de fiscus aan slachtoffers van de spaartaks-affaire moet betalen. Overduin denkt dat het werkelijke bedrag uitkomt op €3 miljard.
„Nog altijd niet weinig, maar wel betaalbaar. Want dat is ook het bedrag dat er te veel is betaald aan de Belastingdienst.” Ook wordt gesproken over de problemen met it-systemen, die de verwerking van deze genoegdoening zouden belemmeren. Al kan het volgens Overduin opgelost worden binnen de huidige systemen.
Belasting over rente
Spaarders met wezenlijke bedragen op de spaarrekening (tienduizenden euro’s), moesten sinds 2017 belasting afdragen over hun renteopbrengsten. Er werd vanuit gegaan dat een deel was belegd tegen een goed rendement. Alleen werd er juist meer gespaard en was die rente veel lager dan het fictieve rendement in box 3. Overduin: „Dus die mensen moesten belasting betalen over een bedrag dat ze helemaal niet hadden gekregen.” Die belastingaanslagen konden oplopen tot tienduizenden euro’s.
Een groot aantal spaarders ging in verweer over deze belastingaangiften uit 2017 en 2018. Eind 2021 bepaalde de Hoge Raad dat de spaartaks die deze particulieren moesten afdragen inderdaad oneerlijk was. Door bij deze spaarders met een fictief rendement te rekenen, worden de fundamentele rechten van deze belastingbetalers geschonden.
Overduin: „Het box 3-stelsel mag dan ook niet meer zo worden gehanteerd. De Belastingdienst moet rekenen met het werkelijke rendement van de betrokkenen als dat lager uitkomt.” De misrekeningen moeten worden rechtgetrokken en de gedupeerden worden vergoed. Ook voor de problemen van het it-systeem waar staatssecretaris Marnix van Rij het over had, heeft Overduin een oplossing: „De Belastingdienst beschikt over alle gegevens van de gedupeerden. Iedereen heeft aangifte moeten doen, dus alle banktegoeden, beleggingen en schulden van particulieren staan genoteerd in de betreffende boxen.”
Cake bakken
Volgens Overduin kunnen alle gegevens uit de belastingaangiften worden geëxporteerd en op een rijtje worden gezet. „Dan wordt duidelijk wat er moet worden betaald over je spaargeld en wat over het overige vermogen.”
Omdat in het voorstel wordt gewerkt met vaste getallen, is goed uit te rekenen wat mensen daadwerkelijk moesten betalen. „En dus ook wat ze terugkrijgen.” Hij omschrijft het simpel. „De ingrediënten heb je in huis, je kunt er zo een prima cake van bakken.”
Daarnaast wil hij af van de spookverhalen, zoals hij die noemt, dat het te duur is om iedereen te compenseren. „Dat wordt een self fulfilling prophecy! Als ik alle informatie combineer, kom ik uit op een totaalbedrag van €3 miljard.” Overduin heeft alles berekend op basis van informatie van het ministerie.
„Het is een manier die werkt, op basis van de werkelijkheid. En een heel ander bedrag dan de genoemde €10 miljard.” Hij berekende de compensatie op basis van vier jaar: 2017 tot en met 2020. „Over 2021 moet nog aangifte worden gedaan.” Maar betaald worden moet er. „Schade moet te allen tijde vergoed worden. Maar op een doordachte manier die goed uitvoerbaar is.”

Lees hier artikel in de Telegraaf