Donderdag 16 juni 2022 NRC.
NRC bericht over een advies (in het economenblad ESB) van de economen van de drie grootste banken en de Universiteiten van Amsterdam en Rotterdam voor de woonmarkt.
Volgens hen moeten belastingen, hypotheken, huren en nieuwbouw volledig op de schop.
De economen zijn: Ester Barendregt (Rabo), Marieke Blom (ING), Sandra Phlippen (ABN Amro), Arnoud Boot (UvA) en Dirk Schoenaker (UvR).

Zij pleiten voor het verhuizen van de eigen woning van box 1 (werk en woning) naar box 3 (sparen en beleggen).
Na afronding van de door het kabinet al aangekondigde hervorming van box 3, betaalt de huiseigenaar dan belasting over het werkelijke rendement op de eigen woning, óók over de vermogenswinst.
Dit laatste kunnen eigenwoningbezitters dan uitstellen tot ze daadwerkelijk verkopen, om te voorkomen dat ze in financiële problemen komen. Dit heet dan een vermogenswinstbelasting.
Het werkelijk rendement gaat dan over de zogenaamde economische huurwaarde (de huurprijs voor een dergelijke woning) die bij het inkomen wordt geteld elk jaar en wordt belast. Dat is dus veel meer dan het huidige eigenwoningforfait. Als de huren stijgen, stijgen de lasten ook voor woningbezitters veel harder.
Het eigen woningforfait in box 1 was eigenlijk een NETTO bedrag waar fictief, dus, de economische huurwaarde werd verminderd met de kosten van onderhoud. Die worden dan in dit nieuwe idee niet meer meegenomen en zijn letterlijk voor eigen rekening.
De huurtoeslag verandert in een woontoeslag die huurders én huiseigenaren met een laag inkomen ondersteunt.
Starters mogen hun pensioen inzetten voor de financiering van een eigen huis. Het lijkt verleidelijk, maaaaaaaar dan betalen ze straks bij waardevermeerdering WEL belasting wat er in je pensioenpot niet zou gebeuren. Dan betaal je over je pensioenuitkering. Bovendien drijft dit ook weer de prijzen op en is het dus heel riskant om je pensioenpotje in te zetten. Dan betaal je uiteindelijk veel meer dan dubbele belasting.
VEH reageert juist op NPO radio 1 op de plannen dat woningbezitters dan heel fors meer belasting gaan betalen, de belasting wordt dan teruggegeven aan werkenden (belasting op ARBEID) via verlaging van de inkomstenbelasting voor hen.
De radiopresentator noemt dit het straffen van het woningbezit. Het wordt het nivelleren tussen huurders en kopers. Nederland heeft de grootste huurmarkt in Europa.
De economen vinden het een evenwichtig plan. "Maar er zullen wel daadwerkelijk dingen flink verschuiven, daar zijn wij open," over zegt Ester Barendregt, "er zijn mensen die veel meer gaan betalen."
U snapt in welke portemonnee de rekening terecht komt.

Lees hier het artikel in de NRC