(reactie Wilma Berkhout)

U bent te dom.
Toch wel bijzonder. Dat de Pensioenfederatie, de belangenclub van pensioenfondsen, zich steeds vaker laat horen nu de kritiek op de nieuwe Pensioenwet toeneemt. En zich nu helemaal de spreekbuis maakt van sociale partners (vakbonden en werkgevers) die de nieuwe wet omarmen. Sterker nog: ‘m verzonnen.
Al die jaren dat de vermogens van pensioenfondsen fors groeiden maar de pensioenen van mensen werden bevroren, was de reactie steevast ‘We willen wel, maar we mogen niet. En we gaan er niet over. Dat is aan de politiek.’ Nul pogingen werden ondernomen om er iets aan te doen. Om de politiek te beïnvloeden.
Dat is nu helemaal anders. Nu mengt men zich in het debat. En probeert dat een bepaalde richting op te sturen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat het goed is dat het individuele bezwaarrecht (‘een groot goed’) wordt geschrapt. Korte samenvatting waarom dat goed zou zijn: omdat u te dom bent. Ja, ú: de deelnemers aan pensioenregelingen en gepensioneerden. U bent te dom om een verstandige keuze te maken. U brengt daarmee anderen in gevaar. U jaagt het pensioenfonds daarmee op kosten. En het is uw schuld als het pensioenfonds daardoor fouten maakt. Dat u het maar even weet.
Gaat u nou maar rustig slapen. De Pensioenfederatie regelt het wel voor u. Net zoals die dertien jaar niet verhogen van uw pensioenen.

Lees hier verder op de website van Pensioenfederatie