Woensdag 22 juni 2022 Volkskrant.
Dit artikel is vrij te lezen.
 
(reactie Wilma Berkhout)
Over het nieuwe pensioenstelsel zegt Herderschee dit:
"Op de achtergrond speelt wel het nieuwe pensioensysteem waarover de Tweede Kamer dit najaar debatteert. Daarin verdwijnt het effect van de rente vrijwel en worden de beleggingen in bijvoorbeeld aandelen, vastgoed en obligaties doorslaggevend voor het verhogen of het verlagen van de pensioenen. De pensioenen gaan dan meer meebewegen met de waarde van de beleggingen.
‘Een jaar geleden was de situatie waarin we nu zitten ondenkbaar. Het nieuwe pensioensysteem leek toen een mooie oplossing, omdat de rente als allesbepalende factor daarin vrijwel verdwijnt.
Maar door de oplopende rente en de dalende waarde van beleggingen is dat veranderd: fondsen staan er nu in één klap veel beter voor. Als je in het nieuwe systeem een recessie krijgt, met langdurig hoge rente en matige beleggingsrendementen, dan heb je een probleem.’ "
Einde citaat.
Conclusie over het nieuwe stelsel: niet doen.
We hebben de crisis van 2008 nog steeds voor de kiezen als pensioengerechtigden (werknemers en gepensioneerden) als gevolg van de ficties in het FTK (bedoeld om de banken bij te staan, maar dat terzijde) en dan zouden we nu meteen in een andere crisis gestort worden met een verdere daling van de koopkracht EN de nominale waarde van onze pensioenen. Alleen de pensioenindustrie wordt er beter van, want de kosten van overgang stijgen ook met de rentestijging. Ten koste van de pensioendeelnemers en gepensioneerden. Niet doen!!
Tot slot zegt Herderschee dit over de werkenden:
" Merken jongeren hier nog iets van?
‘Niet direct. Maar als de pensioenen jaar in, jaar uit bevroren blijven, daalt de waarde van het potje met hun pensioengeld ook. De opbouw van werkenden is veel lager dan die had kunnen zijn. Dat halen ze nooit meer in.’ "
Het hoge woord is er uit. Oud EN jong hebben beiden last en beiden hebben een gelijk belang!!
De jarenlang gepresenteerde tegenstelling en het beeld van een generatieconflict was en is onzin. Maar in dit artikeltje erkent de Volkskrant dit, terwijl andere redacteuren in de krant als Hofs, Sitalsing, De Waard en Van Kalfshoven steeds een vals beeld hebben neergezet.
 
Lees hier het bericht uit de Volkskrant