Zondag 14 augustus 2022 Telegraaf.
 
(reactie Wilma Berkhout)
Weer een zeer zinnige en goede column van Annemarie van Gaal.
Ze legt de merkwaardige redenering bloot van onze regering en de financienkliek (bijv. dus Laura van der Geest) die pendelt tussen DNB, AFM en het Ministerie van Financiën, die Nederland eigen besturen en in de financiële klem trachten te houden met hun eigen afgeloste huis en gespaarde pensioen. Kijk dus ook naar het pensioendossier.
Het volk in de klem en de vermogenskloof juist niet gedicht. Nee we pakken de woningbezitters en de pensioenen keihard aan en de rijken blijven gewoon nog veel rijker worden. Zij kunnen alle heffingen en belastingen ontgaan en doen dat ook.
Om met Annemarie te zuchten: "Wat een land."
Quote:
"Trouwens, over dat vermogen gesproken: de baas van diezelfde AFM is Laura van Geest en vorige maand adviseerde zij onze overheid over het belasten van vermogens. Ze was voorzitter van een commissie die de vermogensongelijkheid in ons land onderzocht en het bleek dat één procent van de huishoudens een kwart van het totale vermogen bezit. Laura van Geest wil dat onze overheid de scheve vermogensverdeling in ons land gaat aanpakken door de lasten voor de woningbezitters verder op te schroeven. Zij pleitte in haar advies voor een lagere hypotheekrenteaftrek en een hogere belasting op de eigen woning. Ook wil zij dat burgers die hun huis verkopen over de overwaarde gaan afrekenen met de Belastingdienst. Welja.
Vreemd advies. Vermogens van Nederlanders zitten juist in meer eigen woningen, dus ik zou zeggen; stimuleer het eigenwoningbezit in plaats van het moeilijker te maken en zwaarder te belasten.
Dus aan de ene kant pleit ze voor strengere regels bij de hypotheekverstrekkers zodat nóg minder mensen een eigen huis kunnen kopen en aan de andere kant voor zwaardere lasten voor degenen die een koopwoning hebben en als nabrander ook nog voor een fikse belastingaanslag als je diezelfde koopwoning verkoopt. Met dit soort adviezen help je ons land niet verder en de vermogensongelijkheid help je er ook niet mee....."
 
Lees hier het bericht in de Telegraaf (helaas alleen te lezen door leden van de Telegraaf)