Vrijdag 12 augustus 2022 NRC.
Column Christiaan Weijts.
Quote 1:
"Ons land gunt iedereen zijn topseizoen. Huishoudens komen massaal in de problemen, terwijl multinationals, supermarkten en energiereuzen blijven groeien. Omringende landen proberen iets aan die discrepantie te doen, maar bij ons – met de hoogste gasprijs van Europa – antwoorden de verantwoordelijke regeringsleden desgevraagd aan de Kamer: „Voor een nieuwe belasting moet een nieuw aangiftesysteem worden gebouwd en dat duurt minimaal twee jaar na start van de implementatie.”

En wie zegt dat die excessieve winst echt door de energieprijzen komt, en niet een „bedrijfsspecifieke oorzaak kent”? Bovendien is er sprake van „afbakeningsproblematiek”.
Zo regent het argumenten. Het vestigingsklimaat! De aandeelhouders! Onze energiemaatschappijen dringen nu bij het kabinet aan op inkomensafhankelijke subsidie. Dikke kans dat die er komt. ZOIETS ABSURDS KAN IMMERS ALLEEN BIJ ONS: DE WOEKERWINSTEN VOOR HET KOMENDE TOPSEIZOEN VEILIGSTELLEN MET BELASTINGGELD. Zou de implementatie ervan ook twee jaar duren? Of lukt dit met de snelheid van een coronawet?
Quote 2:
"Zulk tegendraads gedrag zul je massaler gaan zien zolang de regering haar onwil blijft maskeren achter bedrijfsspecifieke afbakeningsproblematiek. In Groot-Brittannië komt nu de campagne Don’t Pay op: al honderdduizend Britten dreigen dit najaar hun energierekening niet langer te zullen betalen.
In de opstand die broeit verzet de burger zich tegen zijn rol als weerloze consument. Die revolutie zal veel groter zijn, en een stuk minder mooi."

Lees hier het artikel in de NRC