Woensdag 17 augustus 2022 Volkskrant.
Column van Aleid Truijens.
Quote: "Volgens het Nibud dreigen 2,5 miljoen huishoudens in de financiële problemen te komen. Dat is beschamend, in een schatrijk land.
 
(reactie Wilma Berkhout)
Het zou hier onmogelijk moeten zijn, ook in een crisis, om door de bodem van het bestaan te zakken. Iedereen zou van het inkomen de boodschappen, kleding, woonlasten en verwarming moeten kunnen betalen.
WIE KAN DAAR NOU TEGEN ZIJN? EEN MOTIE MET DIE STREKKING WERD EIND JUNI INGEDIEND DOOR PIETER OMTZIGT: OVER ‘EEN LANGJARIGE STRATEGIE VOOR VOEDSELZEKERHEID EN ENERGIEZEKERHEID VAN NEDERLANDSE HUISHOUDENS’. DE GEHELE KAMER STEMDE VOOR, BEHALVE DE COALITIEPARTIJEN. Deze week stelt Omtzigt interessante Kamervragen. Hoe het toch komt dat bij ons de energieprijzen en de energierekeningen van de burgers de hoogste van Europa zijn. Waar komen de miljardenwinsten op energie terecht, terwijl huishoudens meer betalen? En waarom is de inflatie bij ons hoger dan in andere landen? (.............)"
"Ik ben geen econoom, ik weet niet wat de beste oplossing is. Maar ik weet wel dat er meer ‘knoppen’ zijn om aan te draaien. Meer belasting op de grootste vermogens bijvoorbeeld, en op de hoogste bedrijfswinsten. Dan kunnen de minimumlonen en uitkeringen omhoog. Het kabinet stelt liever het investeringsklimaat veilig, voor bedrijven die aandeelhouders niet willen ontrieven. Je kunt het beschavingspeil van een land aflezen aan de bereidheid te zorgen voor mensen die het zonder hulp niet redden."
Einde quotes.
 
Lees hier het artikel in de Volkskrant (helaas alleen te lezen met een abonnement op de Volkskrant)