Vrijdag 26 augustus 2022 Volkskrant.
 
(reactie Wilma Berkhout)
Zie hier het perfecte demoniseren en afgunstig redeneren op de vrije tijd na pensionering van de gepensioneerden in Nederland. De geesten van de generaties na hen worden rijp gemaakt om de generatie senioren en gepensioneerden helemaal tot de armoedeval en naar de voedselbank te brengen door hun inkomen (pensioen, zoals Fokke en Sukke zeiden: in 2040 is Nederland van het pensioen af) en woningen, waar zij een werkleven lang voor hebben gespaard en betaald, af te pakken en aan henzelf te doen toekomen. Ze zijn zo dom en/of jaloers dat ze er niet bij stilstaan dat dat een vereiste is om een fatsoenlijke oude dag te hebben. Ze wiilen het allemaal, liefst zonder enige inspanning en wel nu!
Met de camper als metafoor. Alsof er geen enkele campeerder onder de 67 in de wereld rond rijdt. Zij gaan alleen in deze jaloerse fantasie in armoedige busjes en kleine tentjes. Zielig hè? Misschien moet Jeroen van Kuijk een minder gekleurde bril aanschaffen dan ziet hij dat veel tentjes van kinderen bij de camper of caravan van de ouders, die nog niet met pensioen zijn,) staan.
De werkelijkheid is dat 80 % van de gepensioneerden AOW en gemiddeld een klein pensioen heeft. Degenen met een groot pensioen (minder dan 20%) is het hoger kader van de grote bedrijven en alle box 2 pensionado's ( waarin de ceo's en dergelijke figuren in loondienst zitten, maar dan laten zij hun loon ( van tonnen tot en met miljoenen) in een holding/managment BV vallen. Dat lukt niet als AOW- er met bruto 1000 euro pensioen ( en dan bent u een rijke pensionado in de definitie van de Volkskrant.).
Quote:
"Daar staan ze, plek na plek de halve camping in beslag nemend: campers. Ze zijn enorm, ze zijn wit en ze zijn met veel. Tussen de eindeloze rijen rijdend witgoed voelt het claustrofobisch. Het heeft bijna iets militairs, zo strak als ze staan opgesteld. Alsof de pensionado’s hier stiekem met z’n allen bij elkaar zijn gekomen om een invasie voor te bereiden (van de jeu de boules baan, denkelijk).
Van het klassieke ‘kamperen met een auto en een tent’ van toen ik jong was is ook op deze camping weinig meer over. Er is nog een klein hoekje met tentjes, het zogenoemde trekkersveldje. Daar staan vaak wat jongere conservatieve progressieven tegen beter weten in de onhandigheid van het campingleven te vieren, terwijl om hen heen iedereen massaal het gemak van de mobiele luxe heeft omarmd. En afgaand op het uiterlijk van de berijders en hun wagens is dat op basis van een niet onaanzienlijk pensioen. De campers zijn zo ruim bemeten dat ze plek bieden aan elektrische vouwfietsen, gasbarbecues en complete sets tuinmeubilair.
We zijn op deze camping op bezoek bij vrienden die rondtrekken met een oud Volkswagenbusje. Technisch gezien ook een camper, maar van een andere orde dan dat waarmee de gemiddelde camperaar in de vakantie dat geroemde ‘gevoel van vrijheid’ najaagt. Het oude Volkswagenbusje is eigenlijk te klein en daardoor van binnen wat onhandig, en van buiten ziet het er gezellig schattig uit. Het begon z’n leven als normaal busje en is later omgebouwd. De huidige generatie campers is het omgekeerde daarvan: nieuw, groot en van binnen naar buiten ontworpen. En binnen wil je zo veel mogelijk vierkante meters en dan zet je dus een hoekige witte container achter op een busjes-chassis. Heb je ín de camper lekker veel ruimte, maar van buiten is het ongeveer even gezellig als een testruimte voor tl-buizen.
Maar het is natuurlijk net als bij het lelijkehuizenprobleem, de bewoner zélf ziet de lelijkheid niet, het zijn de omwonenden die er tegenaan moeten kijken. En als er nou slechts een paar campers per camping zouden staan, dan was het nog te doen, maar het zijn er niet langer een paar. De camperplaag heeft van de gemiddelde camping een maatschappelijke metafoor gemaakt: met hun genereuze pensioen ontneemt de oudere generatie de rest elk uitzicht. Terwijl je zou zeggen dat het toch ook voor de gemiddelde camperaar niet per se leuk is om tegen zo’n veld geparkeerd witgoed aan te kijken.
Dus beste camperfabrikanten: ontwerp jullie campers ook eens voor de mensen die er tegenaan moeten kijken. Beste camperaars: koop eens een wat leukere, kleinere camper (moet dat bubbelbad écht mee?). En campings: zet de campers lekker op een apart stuk, achter een hele hoge heg. In ieder geval niet precies tussen het leuke uitzicht en de mensen op het trekkersveldje." Einde Quote.
 
Lees hier het artikel in de Volkskrant

Ledenservice

Wilt u lid worden van de NBP en Pensioenbelangen 4x per jaar ontvangen?

Lees hier meer over het lidmaatschap.

Korting bij VGZ

Factuur 2022

Rijbewijskeuringen

AOW

Rijksoverheid

Anw

 

Magazine

Pensioenbelangen zal in 2022
4x verschijnen 
Lees hier de artikelen van het 2e nummer in 2022

20191211 PB3 voorkant