Maandag 29 augustus 2022 Volkskrant.
Column van Sander Schimmelpenninck.
 
(reactie Wilma Berkhout)
Met deze analyse ben ik het niet eens. Ook de huidige regering bepleit fijnmazig maatwerk als het om de verschillende groepen burgers gaat.
Dan worden vele obstakels benoemd en uitvergroot als de vleugellamme belastingdienst en dat de mensen die de hogere energielasten, giga hoogste belastingen in de wereld op energie, boodschappen en brandstof en de boodschappen zelf wel kunnen betalen. Ze bepleiten dat de werkenden wel en de gepensioneerden vooral niet geholpen moeten worden.
Een voorbeeld. Als je bruto € 25.000 hebt ben je als werkende arm en als gepensioneerde rijk, ook al zijn de rekeningen en prijzen hetzelfde.
Ook kan ik u uit de droom helpen dat het dan netto voor gepensioneerden meer is, want dat is niet zo. Tegen het optisch niet meer hoeven te betalen van de AOW-premie, staat het wel betalen van de inkomensafhankelijke zorgpremie van tegen de 6 % en de helft lagere heffingskortingen (waaronder een hoge arbeidskorting en een lage ouderenkorting) dan de werkenden. Dat maakt het netto inkomen weer mooi hetzelfde. Verdere fiscalisering betekent dan een VERMINDERING van het netto loon ten opzichte van een werkende.
Toen het bedrijfsleven bij corona geholpen moest worden waren er geen obstakels en kon alles. Booking,com en andere bedrijven als KLM konden forse bedragen aan steun doen toekomen aan hun aandeelhouders en extra beloning van CEO's.
Dus het is niet alleen populistische angst dat de rijken iets krijgen wat ze nodig hebben of populistische linkse angst dat het een erekwestie is.
Onze huidige coalitie (met notabene twee partijen met een "C" er in). aarzelt geen seconde met steun aan het bedrijfsleven, en wikt elke euro aan burgers met een ietsje grotere portemonnee of aan iemand met AOW en een pensioen. Die mogen kennelijk creperen. en naar de voedselbank.
Dat is wat er aan de hand is.
 
Lees hier het artikel (helaas alleen te lezen met een abonnement op Volkskrant)