ABP, PFZW, PMT, PME en Bouw, de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland roepen het kabinet en de sociale partners op om haast te maken met de hervorming van het pensioenstelsel. Ze doen dat in een open brief in NRC Handelsblad.

 

Het is voor het eerst dat de pensioenfondsen zich uitspreken tegen de invoering van een persoonlijk pensioenpotje.
‘Het is goed dat pensioenfondsen zich aan strenge regels moeten houden. Maar wij geloven dat die regels inmiddels zo streng geworden zijn, dat de pensioenfondsen eronder lijden in plaats van dat ze beschermd worden’, aldus de directeuren van de vijf grote bedrijfstakpensioenfondsen.

Minder regels
De pensioenfondsen hopen op een pensioenstelsel waarin ze niet gebonden zullen zijn aan de strenge regels, waaraan ze nu moeten voldoen. De huidige regels zorgen ervoor dat de pensioenen op termijn dan wel zekerder zijn, maar vooral ook lager dan ooit was beloofd. Ze pleiten voor minder zekerheid en lagere buffers, waardoor pensioenen in goede tijden sneller kunnen stijgen, maar in slechte tijden ook sneller zullen dalen.

Zekerheid bestaat niet
‘Het is tijd om eindelijk echt te erkennen dat rotsvaste zekerheid niet bestaat’, zeggen de vijf in NRC. ‘Een gegarandeerd pensioen is een onbetaalbaar pensioen’.
Minister Koolmees van sociale zaken heeft nog niet gereageerd op de oproep.

Hier vindt u de complete brief: Pensioenfondsen:
"Kabinet maak haast met akkoord."

Ledenservice

Wilt u lid worden van de NBP en Pensioenbelangen 4x per jaar ontvangen?

Lees hier meer over het lidmaatschap.

Korting bij VGZ

Factuur 2022

Rijbewijskeuringen

AOW

Rijksoverheid

Anw

 

Magazine

Pensioenbelangen zal in 2022
4x verschijnen 
Lees hier de artikelen van het 2e nummer in 2022

20191211 PB3 voorkant