item webimage 20181214111337 stapel bankbiljetten

De Europese Centrale Bank kocht sinds 2015 voor 2,6 biljoen aan (voornamelijk) staatsobligaties van Eurolanden op. De Telegraaf berekent vandaag (13 december 2018) dat het gaat om een stapel van ruim 8400 kilometer hoog, als je dit bedrag zou uitdrukken in biljetten van 50 euro.

Naar verwachting zal Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank deze week bekendmaken, dat hij zal stoppen met zijn aankoopprogramma, zonder dat het doel is bereikt, namelijk het verhogen van de inflatie.

Gepensioneerden betaalden de tol
Wat Draghi wel bereikte met zijn omstreden programma: de rente bleef daardoor onnatuurlijk laag en daarvan hebben de gepensioneerden in Nederland sinds 2015 de tol betaald. Door die lage rente kregen pensioenfondsen (op papier) minder geld binnen en werden ze ingevolge de Nederlandse pensioenregels verplicht om meer geld in reserve te houden om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Geld in kas betekent geen geld om te indexeren en daardoor liepen miljoenen gepensioneerden de afgelopen jaren een flinke koopkrachtachterstand op. Daarnaast bleven veel noodlijdende bedrijven dankzij de lage rente langer bestaan dan economisch gezien gezond is.

Hand in eigen boezem
Toch kunnen de gepensioneerden de schuld van hun achterblijvende inkomen niet in de schoenen van Draghi schuiven. Het is namelijk een vrijwillige keuze van de Nederlandse overheid om de verplichtingen van pensioenfondsen te berekenen aan de hand van de lage marktrente. Daarin had het kabinet ook een andere keuze kunnen maken met minder gevolgen voor de pensioenen.

Er waren ook voordelen
Het opkoopprogramma van Draghi had overigens ook voordelen. De euro daalde daardoor in waarde en dat stimuleerde de export van Nederland en Duitsland. Bovendien daalde de rente die overheden voor hun staatsschuld moesten betalen en dat leverde een bijdrage aan een lager overheidstekort. Voor zover dat tot belastingvoordelen voor burgers leidden hebben daarvan de werkenden in Nederland wel geprofiteerd en gepensioneerden met een aanvullend pensioen maar in zeer beperkte mate.