item webimage 20190828192924 stille onteigening

Het monetaire financieringsbeleid waaraan de ECB nu al zolang vasthoudt en dat leidt tot grote negatieve gevolgen voor de dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is rijp voor een parlementaire enquête. Dat schrijft hoofdredacteur Cees van Lotringen van Fondsnieuws, een online beleggersplatform in NRC.
Al gaat Draghi weg als president van de Europese Centrale Bank, dat zal vermoedelijk niet leiden tot een ander beleid.

Desastreus
Van Lotringen vindt het monetaire financieringsbeleid van de ECB tamelijk desastreus. Door het grootschalig opkopen van staatsobligaties, zoals de ECB doet, wordt niet bereikt dat de economie wordt gestimuleerd (althans daarvan zijn weinig bewijzen), maar het leidt wel tot negatieve rente op staatsobligaties. In Nederland en Duitsland moet nu rente worden betaald op staatsleningen, in plaats van daarvoor geld te ontvangen.
Door dat beleid daalt de marktrente en daardoor komen pensioenfondsen meer en meer in de problemen zolang Nederland vasthoudt aan de huidige systematiek om de dekkingsgraden te berekenen.

Dit is een verkapte onteigening van pensioen
‘Negatieve rentes komen voor Nederland feitelijk neer op een verkapte vorm van onteigening van opgebouwd spaar- en pensioenvermogen’, schrijft van Lotringen in zijn commentaar . ‘Voor de Tweede Kamer zou een dergelijk ECB-besluit (om dit beleid te continueren) dan ook een uitgelezen moment zijn om een parlementaire enquête te houden naar wat wel eens de grootste onteigeningsoperatie in ons land sinds 1945 zou kunnen worden’.

Klaas Knot (DNB) is veel te passief
`Klaas Knot kan tegen dit ECB-beleid persoonlijk niet zoveel doen, al zou hij wel wat vaker met de vuist op tafel mogen slaan en wat meer openlijke steun mogen geven aan Jens Weidmann, de president van de Duitse Bundesbank die als enige manmoedig de strijd tegen het monetaire schrikbewind van de ECB voert’, aldus Van Lotringen die erop wijst dat het voornamelijk landen zijn met een grote staatsschuld die van dit onfortuinlijke ECB-beleid profiteren.

Hele artikel lezen?
Ga naar: www.nrc.nl