item webimage 20191010090708 ECB is een nachtmerrie

De Australische econoom Steve Keen die als een van de weinigen de vorige kredietcrisis voorspelde, vindt het monetaire stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank levensgevaarlijk. Hij zegt dat in een publicatie van het journalistieke onderzoeksplatform Follow the Money.

Goedkoop geld voor schuldmakers
Het beleid van de Europese Centrale Bank helpt schuldenlanden als Italië aan goedkope leningen waarmee deze landen hun schulden goedkoop financieren, maar in Nederland dupeert het door de lage rente spaarders en gepensioneerden. Omdat geld lenen op deze manier goedkoop wordt ontbreekt de politieke prikkel om in eigen huis orde op zaken te stellen en creëert het zombiebedrijven die onder normale omstandigheden failliet zouden gaan.

Krankzinnig
Steve Keen typeert het huidige beleid, waartegen steeds meer noordelijke Europese landen in het geweer komen als ‘krankzinnig’. ‘Een groep mensen probeert het geldsysteem te controleren, terwijl ze niet begrijpen hoe het werkt’, zegt hij in het FTM-artikel. Deze ondeskundigheid brengt de financiële stabiliteit van Europa in gevaar, aldus de Australische econoom. Nederlandse gepensioneerden betalen er de tol voor omdat door de lage rente de dekkingsgraad van pensioenfondsen daalt waardoor pensioenkortingen dreigen omdat de Nederlandse overheid die dekkingsgraad heeft gekoppeld aan de marktrente. Keen noemt het ECB-beleid een ‘nachtmerrie’ omdat het tot grote risico’s leidt en niet werkt. Er ligt een gevaarlijke manier van denken aan ten grondslag.

Hele artikel lezen?
Ga naar www.ftm.nl