item webimage 20190319194343 rutte lacht pensioenproblemen weg

Als problemen ingewikkeld worden, lacht premier Rutte ze weg. Dat is wat kritici over de minister-president vaak roepen.

Kent de premier de feiten?
Kent de premier de feiten of doet hij alsof; die vraag rijst bij het zien van deze video. Waarom goochelt het kabinet in de pensioendiscussie zo met cijfers. ‘Ik weet het wel’, antwoordt Rutte op een vraag van 50PLUS Tweede Kamerlid Van Rooijen, ‘maar ik zeg het niet’.
Martin van Rooijen sprak de minister-president aan op het feit dat het kabinet bij investeringen ten behoeve van het klimaat rekent met een rentevoet van 3%. Dat percentage wordt door de overheid kennelijk gezien als een redelijk en haalbaar tarief. Maar dan is het toch gek dat pensioenfondsen die op de markt de mogelijkheid hebben een veel hoger rendement te realiseren (en dat ook doen) door diezelfde overheid verplicht worden te rekenen met een veel lager rentepercentage.

In de politieke discussies als opmaat naar de Provinciale Statenverkiezingen lijken de pensioenen het af te leggen tegen de klimaatdiscussie. Maar 50PLUS heeft onthouden dat premier Rutte zich bij de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel in de kaart heeft laten kijken, vlak voordat dit overleg vastliep. De premier leek bereid eventuele kortingen op de pensioenen te voorkomen door de regels te veranderen: niet korten bij een dekkingsgraad lager dan 104,3% -zoals nu- maar deze grens verlagen tot 100%.

Op 11 oktober vorig jaar heeft de Stichting Pensioenbehoud een brief geschreven aan minister SZW Koolmees met voorstellen voor verbeteringen van ons huidige pensioenstelsel (bijlage 1). Na veel aandringen ontvingen wij eindelijk zijn teleurstellende reactie op 20 februari (bijlage 2). Wel erkent de minister dat er sprake is van ‘reeds opgebouwde individuele pensioenverplichtingen’. Dat zijn dus de door de politiek gewenste ‘persoonlijke pensioenpotjes’ in het huidige stelsel en die ‘potjes’ hoeven dan ook niet te worden gewijzigd. Ook is de minister het met ons eens ‘dat die balans verstoord raakt als premies worden gehanteerd die langdurig onder kostprijs van nieuwe pensioenopbouw liggen.’ Helaas wordt de definitie van ‘langdurig’ niet vermeld door de minister. 

Lees hier meer.

 

 item webimage 20190308190629 het zuur voor nederlands gepensioneerden

Slecht nieuws voor wie hoopte dat de Europese Centrale Bank zou stoppen met het uitgeven van vrijwel gratis leningen aan overheden cq. banken. Op de valreep (hij vertrekt binnenkort als president van de bank) heeft de Italiaan Mario Draghi besloten het gratis-geld-loket voorlopig nog open te houden. Stoppen met het geven van goedkoop geld zou vooral Draghi’s landgenoten in de problemen brengen.

 item webimage 20190303152437 pensioenmeter gaat goede kant op

Dankzij stijgende aandelen en een hogere rente gaat het met de dekkingsgraad van de pensioenfondsen na een inzinking weer de goede kant op. De dekkingsgraad steeg in februari van 106% naar 108%.
De beleidsdekkingsgraad (de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden) bleef gelijk op 108%. Dat is boven de gevarengrens van 104,3%. Dit is een gemiddelde, veel fondsen zitten nog wel in de gevarenzone.

 item webimage 20190302162302 concurrentie onnodig duur

Bij minister Hugo de Jonge (CDA) van Zorg groeit de twijfel over het effect van marktwerking in de zorg. Die marktwerking is doorgeschoten, zegt hij in het Algemeen Dagblad van vrijdag 1 maart 2019 en maakt de zorg niet goedkoper maar duurder.

Miljarden
In 2019 is voor zorg 85 miljard beschikbaar, 5 miljard meer dan in 2018. In deze kabinetsperiode komt daar nog eens 16,7 miljard bij.