In onze procedure bij de rechtbank samen met KBO-Brabant krijgen we eindelijk een fysieke zitting op vrijdag 27 november 2020 vanaf 09.30 uur, maar helaas zonder publiek wegens corona. De zitting kan wel op internet worden gevolgd door live stream. De link wordt zo spoedig mogelijk gemaild.

De juridische (vast)stelling van onze advocaten (zie onze Facebook pagina) is dat onze Pensioenwet vanaf 1 januari 2007 in strijd is met EU Richtlijn Institutions for occupational retirement provision (IORP) nr. 1 in de periode 2003-2018 en IORP nr. 2 in de periode vanaf 2019, omdat:

De Hoge Raad in 2012 ¹) en 2019 ²) heeft vastgesteld dat pensioenfondsen géén garanties geven voor hun bedrijfspensioenen wegens de mogelijkheid van kortingen van het pensioen i.t.t. verzekeraars die wel wettelijke garanties op hun pensioenen moeten geven;
De IORP 1 en 2 beide bepalen dat pensioenfondsen met hun pensioenen een hoge mate van zekerheid dienen te bieden aan toekomstige gepensioneerden.
De IORP 1 en 2 slechts twee soorten bedrijfspensioenen kennen: gegarandeerde pensioenen met strenge (buffer)eisen en niet-gegarandeerde pensioenen waarvoor die strenge eisen niet gelden, omdat de risico’s ter zake van het realiseren van de pensioentoezegging niet bij de pensioenfondsen liggen, maar bij het collectief van deelnemers en gepensioneerden.

Lees hier verder.

".....Volgens Het Financieel Dagblad maakt onder meer De Nederlandsche Bank, toezichthouder op de fondsen, zich zorgen...."
DNB (waarvan Raad van Toezicht en aandeelhouders uit onze multinationals komen, besef dat!!!) is zelf mede oorzaak. Oorzaak van een foute Pensioenwet in 2007, waardoor onder andere een foute rekenrente werd toegepast en door pensioenfondsen veel te ruim in derivaten tegen een dalende rente moest worden gehandeld. De risicovrije rente en de handel in derivaten (waar een deel van onze "handige pensioenindustriejongens" heel rijk van werden en worden) zijn voor onze pensioenfondsen (stichtingen) in strijd met de Europese Richtlijnen.

Lees hier verder

Lees het artikel in Financieel Dagblad 

Een belangrijke brief van de Eerste Kamer-fracties van 50Plus en CDA (die zich aansluit bij de vragen van 50Plus) van 11 november 2020 aan minister Koolmees.
Lees ze door want ze zijn zeer relevant. Ze laten de manipulatie, de haast en de ongerijmdheden zien van minister Koolmees m.b.t. de transitie, het projectierendement voor gepensioneerden en en de onteigening van gepensioneerden zien.

Er dreigen grote kortingen de komende jaren als de minister en DNB hun zin krijgen. Kranten hebben hier geen aandacht aan besteed.

 

 

Lees hier de brief.

Woensdag 11 november heeft de vaste commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Eerste Kamer een brief met veel vragen gestuurd aan minister Koolmees. Vragen over het toezichtkader tijdens de transitie naar het nieuwe pensioencontract. De brief vindt u hier.

Uit de brief blijkt dat de ingestuurde stukken en brieven van de Koepel Gepensioneerden en van de andere seniorenorganisaties waarmee de koepel intensief samenwerkt, goed worden bestudeerd en dat ze een belangrijke rol in de politieke discussie spelen en ook zullen gaan.

Onlangs ontving de NBP het droevige bericht dat Jaap Zuurbier op 18 augustus is overleden op 93 jarige leeftijd.
Jaap was Lid van Verdienste en heeft diverse functies binnen de Ledenraad en district ingevuld vanaf 1993 – 2007

Jaap was een sociaal bewogen man, begaan met het lot van de mensen in de samenleving. Hij heeft zich als gedreven en betrokken bestuurder 14 jaar ingezet voor de NBP.
Hij was een bruggenbouwer en opereerde graag in harmonie.

Wij wensen zijn dochter en de rest van de familie veel sterkte toe!

Bestuur en Ledenraad NBP

Jaap Zuurbier foto

Swalef Pensioenjuristen en Academie

Wat is het toch geweldig om te ervaren wat een top-netwerk we hebben. Zo waren onze webinar-inleiders Hans van Meerten en Erik Lutjens allebei gevraagd als specialist in de hoorzitting over het Pensioenakkoord in de Tweede Kamer afgelopen week. Heb je het gemist? We hebben ze even achter elkaar voor je in een filmpje gezet… Gelijk een samenvatting van onze webinars!

Kijk hier de Hoorzitting Pensioenakkoord van 4 november