Voor pensioenfondsen wacht een belangrijk jaar. Door de tegenvallende resultaten op de beurs en de lage rente zijn de dekkingsgraden afgelopen jaar flink gedaald. In november liep het pensioenoverleg spaak. Als dit jaar de beurs weer tegenvalt moet er volgend jaar waarschijnlijk gekort gaan worden op pensioenen. Moeten we ons zorgen maken?

Lees hier meer.

spaartaks onder vuur item webimage 20190111154843

Het is veel zuinige spaarders een doorn in het oog: de spaartaks.

De overheid doet alsof elke spaarder 4% rendement maakt over zijn spaartegoed en rekent daarover vermogensrendementsheffing. In de praktijk betekent het dat spaarders belasting betalen over inkomsten die ze in werkelijkheid niet hebben, want geen bank betaalt nog een vergoeding van 4%.

 item webimage 20190110190555 grootste prijsstijging sinds 2013

Wat zal er uiteindelijk overblijven van de koopkrachtbelofte die het kabinet Rutte III deed met Prinsjesdag: iedereen gemiddeld 1,5% koopkracht erbij, een belofte die vooral of misschien alleen geldt voor wie het komend jaar op loonsverhoging kan rekenen, hetgeen voor gepensioneerden niet geldt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren de consumentenprijzen vorig jaar (2018) gemiddeld 1,7% hoger dan een jaar eerder. Het is de grootste stijging sinds 2013.

 item webimage 20181230113749 verandering in inkomen 2019

De Telegraaf zette het op een rij. Dit zijn de kabinetsbeslissingen die uw inkomen zullen beïnvloeden:

 • het lage btw-tarief gaat van 6 naar 9%
 • daardoor worden de dagelijkse boodschappen 2,8% duurder
 • de inkomstenbelasting voor werkenden gaat omlaag
 • door een verhoging van de ouderenkorting gaan gepensioneerden erop vooruit
 • De Telegraaf laat in het midden welke gepensioneerden erop vooruitgaan: meestal gelden de positieve effecten alleen voor mensen met een AOW-uitkering.
 • de belasting op aardgas gaat omhoog, die op electriciteit omlaag maar per saldo gaat iedereen meer betalen voor zijn energie.
 • de AOW-leeftijd stijgt naar 66 jaar en 4 maanden
 • hulp voor mensen die een matig gezondheidsrisico lopen door overgewicht komt in het basispakket van de zorgverzekering.
 • ook kunnen mensen vervoer vergoed krijgen als zij voor een consult of controle naar het ziekenhuis moeten
 • sommige geneesmiddelen die zonder recept te verkrijgen zijn, zoals paracetamol, calcium en bepaalde vitaminen gaan uit het basispakket van de zorgverzekering
 • de eigen bijdrage voor medicijnen is gemaximeerd op 250 euro
 • het wettelijk verplicht eigen risico blijft 385 euro

 item webimage 20181228124957 discriminatie oudere werknemer

We kennen ze wel, alle vooroordelen met betrekking tot werknemers boven de 50: ze zijn niet gemotiveerd, vaak ziek, niet bij de tijd, onproductief. Al die vooroordelen zijn inmiddels op basis van onderzoek onderuit geschoffeld. 50-Plussers zijn in het algemeen goed gemotiveerde, niet vaker absent dan jongeren, betrouwbare werkkrachten met kennis van zaken en een goede productiviteit.

 item webimage 20181229183841 FNV zwicht

De gepensioneerden van AkzoNobel hebben de strijd om een extra ‘storting’ in de pensioenpot verloren. Het was vooral de achterban van de FNV en VHMP en daarmee een kleine meerderheid die boog voor een aanbod van de directie, waardoor werkenden er in loon op vooruitgaan, maar gepensioneerden hun wensen in rook zagen opgaan, zo meldt De Telegraaf.

Het CNV bleef bij de eis van een extra storting in de pensioenpot (in de vorm van een achtergestelde lening) om indexering van de pensioenen mogelijk te maken. De strijd om meer geld heeft een wig geslagen binnen de werknemers van het bedrijf, zo melden verschillende media.

 

item webimage 20181214111711 pensioendemonstratie

Donderdag 20 december organiseert de FNV een pensioenprotest in Den Haag. Het is de laatste dag voor het kerstreces.
De bijeenkomst wordt gehouden tussen 10.30 en 16.30 uur.

Aanmelden voor deelname kan hier.