Een Interview in het Belgische De Tijd met professor Hans van Meerten, Wilma Schrover, directeur KBO-Brabant en Rob de Brouwer.
Een overstap naar België heeft geen invloed op sociaal en arbeidsrecht, maar wel op de pensioenregels. In België past men IORP II correct toe. Het kent dus een hogere rekenrente. Maar Nederland heeft obstakels ingebouwd om de knellende greep op de pensioenen te behouden.
Pensioenfonds Exxon Mobile heeft de overstap naar België gemaakt.

KBO-Brabant:
"............In België is een uitkeringsregeling een uitkeringsregeling. Wat we in Nederland een uitkeringsregeling noemen, is bij de meeste pensioenfondsen gewoon een premieregeling.
Philip Neyt, voorzitter van de Belgische pensioenfondsenfederatie, bevestigt de andere aanpak in België. ‘De rekenrente, de rente waarmee toekomstige verplichtingen moeten worden verrekend naar vandaag, is in ons land variabel en hangt af van de onderliggende beleggingen. Bovendien is de werknemer in België beschermd. Korten is hier onmogelijk, omdat de werkgever de eindverantwoordelijke is voor de uitbetaling en rekening moet houden met een gegarandeerde rente van 1,75 procent per jaar. Haalt het pensioenfonds dat niet, dan moet de werkgever bijpassen.’
Hoewel de bescherming van pensioendeelnemers in België dus beter is geregeld, heeft de Nederlandse toezichthouder er alles aan gedaan om een verhuizing van een pensioenfonds naar België zo goed als onmogelijk te maken.
Artikel in het Belgische dagblad De Tijd over de Nederlandse pensioenhouding en de groeiende onvrede onder oud en jong. Met quotes van Rob de Brouwer, Hans van Meerten en Wilma Schrover........."

Lees hier het artikel in de Tijd