Wilma Berkhout (voorzitter Ledenraad)

De dekkingsgraden gaan weer omhoog.
De economie draait als van ouds. Maar het is niet de bedoeling dat iedereen daar de vruchten van plukt.
Niet voor de gepensioneerde en niet voor de pensioenopbouw van de werknemer.
De boodschap aan gepensioneerden is toch, net als Koolmees onlangs in de Eerste Kamer aangaf, dat er niet geïndexeerd gaat worden en de directe koopkracht van ouderen nog jaren achteruitgaat. De onderliggende boodschap van de minister is:
JULLIE DOEN ER NIET MEER TOE!
Voor de werkenden verzwijgt hij dat hun pensioen straks niets meer waard is.

Hij laat CPB en Netspar berichten zenden dat werknemers bij moeten sparen voor hun pensioen, maar weet dat ze dat niet doen. Die leven in het nu en denken niet aan later.
En dan is het straks hun dikke eigen schuld, want in de neoliberale roofkapitlistische wereld moet je zelf maar opletten. En we werken met hele kleine lettertjes en zorgen dat je er niets van begrijpt zodat we je portemonnee kunnen afromen. Geen pensioen meer op de arbeidsvoorwaarden tafel.
De geprogrammeerde boodschap van het CPB is dat het komt, omdat de rente niet zal stijgen.

De veiligheidsklep om te vóórkomen dat de dekkingsraden zodanig zijn dat er wel geïndexeerd kan worden, hebben Koolmees en Knot van DNB meteen ingebouwd met het sluiten van het pensioenakkoord door het (voorgeprogrammeerd? Men wist dat de rente zou kunnen gaan stijgen) advies van twee jaar geleden van de commissie Dijsselbloem.
De dekkingsgraden zullen de komende drie jaar (die stappen zijn afgesproken) elke januari nog zo'n 2 % extra dalen met het zetje van Dijsselbloem.

Zo voorkom je dat gepensioneerden, althans de grote groep, de gepensioneerde leraren, politiemensen, zorgmedewerkers, en de metaalwerkers nog ooit indexatie zullen krijgen tot hun dood.
Want is Nederland schijnt het niet de bedoeling te zijn dat die (gewone) mensen met hun inkomen waar ze zelf fors voor gespaard hebben door een fors deel van hun loon opzij te zetten, de vaste lasten kunnen blijven betalen. De bedoeling IS kennelijk dat je hard achteruit blijft gaan.
Ja over de AOW, waar je ook premie voor betaald hebt, krijg je pakweg € 8,34 per maand erbij en daar moet je het maar mee doen. En je hebt toch maar een laag pensioen, dus het gros van de gewone gepensioneerden merkt er toch niks van zegt Koolmees op 15 juni 2021. Dus waar maken jullie je druk om?
Minister Koolmees wijkt geen millimeter af van het dogmatische meritocratisch plan en gebruikt in stijl chantage. Als jullie niet instemmen met het nieuwe stelsel blijven we jullie pensioenen bij de strot houden door de lage rekenrente te blijven toepassen. Iets anders wil ik niet horen, zei hij op 15 juni 2021. Dus in tuig jullie! En nananana, je krijgt fiscaal ook geen verhoging van de ouderenkorting om de boel nog een beetje te verzachten. Geen geld naar "dor hout," lijkt hij te zeggen.

Hij weet dat het nieuwe pensioenstelsel zeer ongunstig is voor de deelnemers. Vandaar de waarschuwingen in de voor leken onleesbare rapporten van CPB en Netspar om zelf maar bij te sparen voor je pensioen. Hij weet ook dat de mensen die rapporten niet lezen.
Maar de kleine letters zijn geleverd. Toch?.
Overigens dit is waar Pieter Omtzigt in zijn boek voor waarschuwt. Dan beloven ze koopkracht verhoging voor gepensioneerden van 1,139437 % in september, maar knutselen het zo in elkaar dat in het fiscale verhaal, dat het koopkrachtVERLIES toch 4 % zal zijn, omdat u vanwege de kleine letters niet weet hoe u het moet verzilveren. En dáár rekent de regering op.

Ook actuaris Marc Heemskerk van pensioenadviseur Mercer (eens actuaris van het jaar en 48 jaar oud) zegt dat pensioenbestuurders zich bovendien moeten afvragen of versneld indexeren in aanloop naar het nieuwe stelsel wel verstandig is.
Heemskerk: ‘Nu indexeren en dan bijvoorbeeld straks bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel moeten korten, lijkt mij niet zo prettig.'
Dat is dus de bedoeling: flink afromen die gepensioneerden!
In een spraakmakend artikel zei hij enige tijd geleden dat die toch niet meer zoveel behoeften horen te hebben en daarom niet indexeren voor gepensioneerden wat hem betreft geen probleem is.
Met een kromme rug toch maar een moestuintje op het balkon dan om de gezonde dure groenten te kunnen blijven eten.

Lees hier het artikel