Maandag 3 augustus 2021. Wilma Berkhout:

Per 31 juli weer een forse dip in de dekkingsgraden van de pensioenfondsen met een verlaging van 2 %.

De goede werkelijke rendementen van de beleggingen kunnen niet op tegen de rente, die weer kunstmatig verlaagd is en dat verandert de komende jaren niet. Dus die rendementen blijven mooi in de pot en laten de vermogens tot ongelende hoogten stijgen. Voor wie dan zou je toch zeggen. Tot er tot ver voorbij de eeuwigheid pensioengeld is?
Opgewekt vertelt de journalist dat pensioenen (nog) niet verlaagd hoeven te worden. Tjonge jonge, daar hebben we wat aan met de komende inflatie. Misschien een jaar uitstel voor de voedselbank.
Dit verhaal zal de komende zes (!) jaar tot 2027 de toon blijven voeren.

Dan het invaren (de klap van het korten bij de grote pensioenfondsen en dan het nieuwe stelsel met onzekere, wisselende en (met een grotere kans) op lagere pensioenuitkeringen. Ieder keer (maand?) spannend of je je vaste lasten en je boodschappen kunt blijven betalen.
Ga je niet over naar het nieuwe stelsel, dreigt Koolmees dan hou je de rekensystematiek met de lage rente en dekkingsraden. Chantage? Natuurlijk niet.
De financiële wereld en Pensioenindustrie hebben voortreffelijke voorvechters voor hun miljarden verdienmodellen.
Het lijkt dus de bedoeling. dat het gros van de pensioendeelnemers en gepensioneerden wordt uitgekleed ten behoeve van die financiële industrie
Een woordvoerder van vermogensbelegger Vanguard meldde op 30 juli in de Telegraaf dat u makkelijk rond kunt komen van uw veel lagere pensioen, omdat u 18 % minder belasting (=AOW-premie) betaalt en u uw huis hebt afgelost. Gepensioneerden hebben geen huurhuizen natuurlijk en die krijgen aparte energietarieven toch? Ook hebben zij geen zorgkosten.
Gemakshalve vergeet hij drie dingen:
1) Netto heeft een gepensioneerde niet méér inkomen, omdat hij veel lagere heffingskortingen voor de belastingen krijgt en een ZVW-premie van 5,75 % over zijn bruto inkomen betaalt uit zijn netto inkomen. Een werkende heeft die premie niet.
2) De fiscalisering komt eraan, waardoor de gepensioneerde ook 18 % AOW premie in de eerste schijf gaat betalen en
3) De eigen woning gaat waarschijnlijk naar box 3.
Helaas beseft het volk niet wat er gaande is en getuige het enthousiast melden van het Netspar onderzoek in de Telegraaf dat Nederland zich niet druk maakt m zijn pensioen omdat ze zich er niet in verdiepen. Gelukkig kan uw pensioen geruisloos als een dief in de nacht gestolen worden.
U wordt pas wakker op het moment dat u de rekeningen niet meer kunt betalen. En dat is nou net de bedoeling.

Lees hier verder.