20210816 volksbank in de jacht op meer winst

Maandag 16 augustus 2021.
Peter de Waard in de Volkskrant.
De Volksbank, waarvan de staat de enig aandeelhouder is, is de enige die tegen tegen negatieve rente onbeperkt leningen plaatsen en schulden maken.
De nieuwe baas Martin Gribnau (dus hij handelt namens de overheid) schokte zijn klanten met het voornemen om ook negatieve rente in rekening te willen brengen voor de kleinere spaarders met een saldo van minder dan 100 duizend euro.
Onvoorstelbaar bij een staatsbank vindt Peter de Waard en hij snapt het niet.

Maar zou het intussen kunnen dat onze neoliberale (VVD-D66-CDA) overheid juist wil dat de spaarder versneld zijn centen kwijt raakt of verplicht anders moet gaan besteden, liefst bij de grote bedrijven of financials (beleggen)? Want onze overheid is in dienst van hen.
Formeel zijn we in Nederland een democratie. Maar ons land wordt bestuurd door deze grote bedrijven en financials. Zij hebben als investeerders de grootste invloed op deze overheid die eerst en vooral hun belangen behartigt. Niet die van de gewone Nederlandse burgers.
Laat nou deze bedrijven een structuur hebben van top down opdrachten, maar uit te voeren door het personeel. Bevel is bevel. De geldschieter bepaalt alles. Als je een beetje doordenkt (kijk bijvoorbeeld naar Amazon, we tolereren geen vakbonden meer, gereguleerd naar de wc en soms zelfs met luiers) zie je de fascistoïde structuren van het bedrijfsleven.
Dan weet je precies waar we eigenlijk in zitten. Bezig gehouden met de ratrace, in burn outs, met sociale media en consumentisme. Met brood en spelen. Onder de duim gehouden in surveillance kapitalisme. Klein gehouden en armer gemaakt.
Ook door onze eigen overheid.
En we blijven op de VVD en D66 stemmen................