Donderdag 30 september 2021. Bericht van voorzitter John Kerstens van de Koepel.
Ik ben benieuwd. In het artikel in PensioenPro zegt Koolmees dat hij dit allemaal al doet en dus (mijn interpretatie) de hele motie overbodig vindt. Hij is uitermate koppig.
Op 6 oktober 2021 organiseert KBO-Brabant een sessie in Bergen Op Zoom met Hans van Meerten en Rob de Brouwer over de verplichtstelling.
Op 8 oktober is er in Utrecht het seminar van Hans van Meerten op de universiteit (in de stad) over de verplichtstelling.
De vraag is of de EU het Nederlandse aanvullend pensioen de verplichtstelling blijft geven, omdat alle voordelen zijn (rekenrente uit IORP) ten opzichte van een pensioen in de markt (de reden voor de vrijstelling) zijn gestript. Dat was de reden voor de verplichtstelling en dus andere, buitenlandse bedrijven niet toeliet bij aanvullende pensioenen. Maar nu het pensioen met ingang van de Pensioenwet 2007 (geen indexatie ondanks het feit dat er geen garantie is, dat beeld is vals) en met ingang van de WTP, het nieuwe stelsel, is er helemaal sprake van een woekerpolis 2.0 voor (toekomstig) gepensioneerden. Dan kun je net zo goed naar een commerciƫle verzekeraar en hoef je niet gedwongen te blijven voor een steeds slechter wordend pensioen in jouw korte tijdshorizon als gepensioneerde bij ABP, PFZW of PMT om maar eens wat te noemen.

Ook onteigening speelt hier juridisch. Nou denk ik ook wel dat onze ultra markt-liefhebbers van de VVD en D66 dat helemaal niet zo erg vinden. Veel van het opgebouwde rendement lekker naar de aandeelhouders ipv de pensioendeelnemers en die zijn in hun filosofie belangrijker dan werkende en gepensioneerde burgers in dit gave land. Daar zal FNV (en PvdA) wel tegen zijn vanwege al die banen in besturen en zo, tenzij ook die banen van de vakbondsjongens meegaan naar de verzekeraars. Hans van Meerten heeft een klacht ingediend bij de EU.
Ik vond overigens de plaatjes van De Koepel van Gepensioneerden van 15 september 2021 wel interessant. Eigenlijk zouden ze met uitleg op de TV moeten worden vertoond zodat de grootste groep gepensioneerden bij de grote fondsen gaat zien hoe hun pensioen eerst fors naar beneden gaat ( in het plaatje 27 % minder) en dan ieder jaar weer een beetje omhoog tot ze na hun dood (na 2032) weer terug zijn op het pensioen van nu (2021). Dan hoop ik toch dat de opstand uitbreekt. Maar dat gaan ze daarom niet op TV vertonen.
De oplossing is simpel. Vaste rekenrente verhindert dat het vermogen van oud naar jong verschuift, zoals de afgelopen 13 jaar en zo dadelijk weer terug schuift van jong naar oud als de rente weer omhoog gaat (dat risico is er toch bij uit bocht vliegende inflatie).
Je kunt dan steeds evalueren om de x tijd. Bij gebeurtenissen die blijvende impact hebben (niet risico, dat is er altijd en constant, het gaat om het effect van dat risico) kun je het "fair" naar alle generaties aanpassen. Dus het toezicht aanpassen, dan kan het goede systeem, dat zich heeft bewezen blijven bestaan. Kost een drol ten opzichte van het gedrocht dat heeeeeel veel geld kost en waar de (toekomstig) gepensioneerden, voor wie het systeem op aarde is, alleen maar slechter van worden.
Waarom dat geschommel op beurzen en de marktrente? Ja om anderen rijk te maken van ons geld. Zoveel is wel duidelijk toch?

Lees hier meer.