Het ABP haalde met zijn activa in december 7 miljard (!!!) rendement. Dat is 1,3 %. Der waarde van de activa steeg naar 550. miljard.
Maar de grootste klapper is de stijging van 0,2 % van de rekenrente, dat maar liefst 4,3 % (!!!!) op de dekkingsgraad invloed had. Je ziet dus hoe raar die rekenregel is, want de verplichtingen daalde in één maand met liefst 22 miljard euro naar499 miljard. Nog veel te hoog. Maar daling van 22 miljard in één maand is tweemaal het bedrag dat het ABP jaarlijks aan pensionuitkeringen betaalt.
Het is natuurlijk godsonmogelijk dat de werkelijke verplichtingen in een maand twee maal het te betalen bedrag aan uitkeringen per jaar (11 miljard) kan schelen. Zoveel doden vallen er niet door corona.
De dekkingsgraad van het ABP is 110,2 %.
Er kan niet geïndexeerd worden, zoals ze vanochtend in het nieuws suggereerden, want dan moet de beleidsdekkingsgraad boven de 105 % zijn, bovendien moet na indexatie de dekkingsgraad boven de 105 % blijven dus je hebt 107 % nodig, én het ABP moet dan toezeggen dat ze naar het nieuwe stelsel gaan, anders mag het nog niet.
Maar de beleidsdekkingsgraad (12 maand gemiddelde ) is pas 102,8 %..
De aandelen dalen in januari vanwege de stijgende rente en bovendien komt de tweede stap (van vier) van de commissie Dijsselbloem in januari 2022, waardoor de dekkingsgraad alvast 1,5 tot 2% gaat dalen op voorhand.
Nou zal het ABP wel toezeggen dat ze naar het nieuwe stelsel gaan, ik ben er van overtuigd dat de overheid een ferme grip heeft op het ABP, en daar hebben we dus geen moer over te zeggen.
Goed daar zal het laatste woord nog niet over gezegd zijn en er zullen procedures uit alle hoeken en gaten komen.
Klik op de link en u ziet de cijfers van het ABP.
Bij de andere 3 grote drie fondsen:
PFZW, dekkingsgraad 106,6 %, de beleidsdekkingsgraad is 99,7 %.
PMT, dekkingsgraad 106,1 %, de beleidsdekkingsraad is 100,8 %.
PME dekkingsgraad 107,9 % de beleidsdekkingsgraad is 103,2 %.
Lees hier het artikel op de website van ABP