Gepensioneerde werknemers van Akzo Nobel krijgen van hun voormalig werkgever alsnog de tegemoetkoming in ziektekostenpremie. Dat is het resultaat van een rechtszaak aangespannen door onder meer CNV Chemie en energie, onderdeel van de CNV BedrijvenBond.

“De gepensioneerden van Akzo Nobel kunnen opgelucht ademhalen”, zegt Jelle Loosman, bestuurder van de CNV Chemie en energie. “Ze krijgen vanaf nu weer een jaarlijks bedrag van rond de 300 euro voor ziektekosten van hun oud werkgever. Dat we dit uiteindelijk goed hebben geregeld voor de gepensioneerden voor Akzo Nobel is ook gunstig voor anderen. Dit heeft een voorbeeldfunctie en geeft ons meer ruimte in procedures met andere grote bedrijven over een ziektekostenvergoeding voor gepensioneerden.”

In 2006 kondigde Akzo Nobel aan de ziektekostenbijdrage voor gepensioneerden stop te zullen zetten. De CNV-bond ging daar niet mee akkoord, spande samen met andere vakbonden een rechtszaak aan tegen het bedrijf en won. Daartegen ging Akzo Nobel vervolgens in hoger beroep. Maar gelijktijdig zocht Akzo Nobel ook opnieuw contact met de bonden voor nader overleg. “Dat leidde uiteindelijk tot een goede regeling”, meldt Loosman. “Ook krijgen de mensen compensatie voor de tijd dat ze geen geld voor ziektekosten hebben ontvangen. Ik ben, al met al, blij dat Akzo Nobel op de langere termijn toch heeft laten zien oog te hebben voor redelijke en betrouwbare arbeidsvoorwaarden zijn medewerkers, zelfs als dat oud-medewerkers zijn.”