De manier waarop De Nederlandsche Bank berekent of pensioenfondsen in staat zijn de komende jaren hun verplichtingen na te komen heeft weinig met de werkelijkheid te maken.
 
Loon voor later is onderdeel van de KNVG
De berekeningen kloppen gewoonweg niet.
Dat schrijven professor Bernard van Praag (emeritus universiteitshoogleraar Economie) en wiskundige Henk Hemmers in het Financieele Dagblad van 26 november.
Rekenmodel geeft verkeerde uitkomst
De haalbaarheidstoets van DNB kijkt 60 jaar vooruit. Maar het gebeurt met economische modellen die niet kloppen. Bij een na berekeningen op basis van statistische gegevens over de afgelopen decennia komen Van Praag en Hemmers tot de conclusie dat DNB er substantieel naast zit.
 
DNB zat er behoorlijk naast
Het model dat De Nederlandsche Bank hanteert kwam op een gemiddeld rendement op aandelen van 4,8% maar in werkelijkheid was het rendement van de Amerikaanse aandelen over de periode 1918-2015 9,6%, het dubbele dus. Overigens moet aangetekend worden dat pensioenfondsen niet uitsluitend in aandelen investeren. De uitkomst van het economische model waarmee DNB werkt heeft volgens de auteurs van het artikel “weinig tot niets uitstaande met de werkelijkheid”.
Het is een opmerkelijke conclusie, omdat het overheidsbeleid is gebaseerd op berekeningen en advies van De Nederlandsche Bank. Als gevolg van dat beleid zijn de pensioenen in Nederland al jaren niet meer aan de prijsstijging aangepast en dreigen er voor 2017 zelfs pensioenkortingen.
 
Paniek om niets
Als de berekeningen van Van Praag en Hemmers kloppen (en daar gaan ze uiteraard zelf van uit) dan staan de pensioenfondsen er de komende jaren in werkelijkheid misschien veel gunstiger voor dan de overheid en de toezichthouder willen doen geloven. “Dan wordt er dus ten onrechte paniek gezaaid”, aldus beide auteurs.
Niet realistisch
Ze noemen de poging van DNB om rendementen over een periode van 60 jaar te voorspellen weliswaar heldhaftig maar niet realistisch. De onderzoeksmethode van DNB zien ze als “een te zwak fundament om beleid op te baseren dat zulke dramatische effecten kan hebben voor het leven van miljoenen Nederlanders”.