Nederland steekt met een goed pensioenstelsel gunstig af tegen de rest van Europa, maar ook wij moeten er rekening mee houden dat gedane toezeggingen in de toekomst geen gestand gedaan kunnen worden.

 De garantie dat gepensioneerden aan het eind van de rit precies weten welk pensioen ze krijgen kan niet worden volgehouden. Dat zegt Gabriel Bernardino van de koepel van Europese toezichthouders Eiopa, in een gesprek met het FD

Verzekeraars handelen onverstandig
Niet alleen de pensioenfondsen verkeren in zwaar weer. Het geldt ook voor verzekeraars die op de commerciƫle markt pensioenpolissen verkopen en dat doen met een gegarandeerde rente voor een zeer lange periode, terwijl dit volgens Bernardino niet verantwoord is.

Probleem gaat niet vanzelf over
In de huidige onzekere economische omstandigheden is het volgens hem niet meer verantwoord om over een periode van 40 of 50 jaar garanties te geven, zegt Bernardino. Hij voegt er aan toe: we moet dat probleem onder ogen zien. Als er niet over gepraat wordt wil het niet zeggen dan het vanzelf verdwijnt.

31 December d-day
Inmiddels lijkt de kou voor de meeste Nederlandse pensioenfondsen even uit de lucht. Als gevolg van de aanhoudend lage rente leek het erop dat veel Nederlandse pensioenfondsen per 31 december op hun uitkering moeten korten. Dat raakt niet alleen de mensen die nu met pensioen zijn, maar ook de werkenden die nog bezig zijn met het opbouwen van hun pensioen. Omdat de rente inmiddels stijgt lijkt deze beker aan de meeste pensioenfondsen voorbij te gaan. Zeker weten doen we het pas op 31 december als de balans wordt opgemaakt.