Hoewel in Nederland de kritiek op het Europese monetaire beleid toeneemt, ziet minister Jeroen Dijsselbloem van financi├źn geen reden om er protest tegen aan te tekenen.

Hij staat daarmee lijnrecht tegenover directeur Klaas Knot president van De Nederlandsche Bank, die van mening is dat de Europese Centrale Bank zijn beleid zo snel mogelijk moet wijzigen.

Rentedaling nadelig
De Europese Centrale Bank investeert maandelijks miljarden in het opkopen van staatsschulden. Daardoor daalde de afgelopen maanden de rente en dat is nadelig voor de Nederlandse pensioenfondsen.
Klaas Knot van DNB is al vanaf het begin tegenstander van het opkoopprogramma van DNB en vindt in Jens Weidmann, president van de Deutsche Bundesbank en ECB-bestuurder Sabine Lautenschl├Ąger een medestander.

Kamerlid vangt bot
Het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA heeft het kabinet gevraagd om iets te doen tegen het ECB-beleid, dat niet alleen de mensen benadeelt die nu al een pensioenuitkering ontvangen, maar ook nadelig is voor de werkenden die nog bezig zijn met het opbouwen van hun pensioen. Ze moeten jaarlijks 600 tot 1900 euro extra pensioenpremie betalen om de effecten van de lage rente te compenseren.

Lage rente, laag pensioen
Door het ECB-beleid moet niet alleen de kostendekkende premie omhoog, maar zullen ook de pensioenuitkeringen mogelijk dalen omdat pensioenfondsen te weinig geld binnenkrijgen om aan hun verplichtingen te voldoen.

Geen zin in confrontatie
Minister Dijsselbloem wil het Europese beleid niet ter discussie stellen, zegt hij, omdat de Europese Centrale Bank onafhankelijk is en binnen zijn mandaat handelt. Bovendien is het ECB-beleid in zijn visie slechts een van de oorzaken van de lage rente.