“Nederland het beste pensioenstelsel ter wereld? De mensen die nu werken, brengen per dag 80 miljoen euro aan premie op. Verplicht! Ja, zo kan ik het ook”, zegt programmamaker Cees Grimbergen.

Hij werkt op dit moment aan aflevering 6 van “Zwarte Zwanen” voor Omroep Max. Het programma wordt 6 maart om 21.00 uur uitgezonden op NPO 2. “Zwarte Zwanen” is een reportagereeks waarin het Nederlandse pensioenstelsel en de uitvoerders daarvan kritisch tegen het licht worden gehouden.

Verwondering....
Ook na 6 afleveringen is de verwondering bij Grimbergen er niet minder om geworden. Verwondering over hoe bijvoorbeeld pensioenfondsen omspringen met het geld van gepensioneerden en de enorme bedragen die daarmee worden verdiend, maar ook de kosten die daarvoor worden gemaakt. Het gemak waarmee “gouden handdrukken” worden gegeven aan vertrekkende pensioenbestuurders: 2,5 Miljoen euro kwam hij tegen als voorbeeld.

Wantrouwen is groot
Voor aflevering 6 begeeft de programmamaker zich niet in een beschouwing over alternatieve modellen die in de pensioendiscussie de ronde doen. Het gaat hem om de “kleine” verhalen, over fouten in de pensioenuitvoering en de grote ergernissen. Maar ook over de beheersbaarheid van dit stelsel. Wat hem bij het maken van deze aflevering duidelijk is geworden: het wantrouwen jegens bestuurders en andere leidinggevenden is heel groot.

Dubbele petten
En dan is er de “dubbele petten-cultuur”. In de pensioenwereld zijn vrijwel geen deskundigen (meer) te vinden met een onafhankelijke rol. Misschien is dat de verklaring voor het feit dat de discussie over hervormingen in het pensioenstelsel muurvast zit. Belangen zijn als een gordiaanse knoop met elkaar verweven. Hij komt alleen maar vaster te zitten omdat er van alle kanten aan wordt getrokken. “In de top van De Nederlandsche Bank kom ik een mevrouw tegen die daarnaast lid is van de “codecommissie pensioenen” en ook nog commissaris van een farmaceutisch bedrijf”, zegt Cees Grimbergen. “Zo iemand noemt zichzelf toch onafhankelijk”.

Zwarte Zwanen
Zwarte Zwanen, nr 6, maandag 6 maart, NPO 2, 21.00 uur.
Voor wie zich wil voorbereiden hier de link naar aflevering 4 en 5;
http://www.omroepmax.nl/zwartezwanen/uitzending/tv/zwarte-zwanen-4-vrijdag-15-juli-2016/
http://www.omroepmax.nl/zwartezwanen/uitzending/tv/zwarte-zwanen-5-vrijdag-22-juli-2016/