CDA-Tweede Kamerlid, Pieter Omtzigt, twijfelt aan de motieven van de Europese Centrale Bank bij het opkopen van staatsschulden. Niet het verhogen van de inflatie is volgens het tweede Kamerlid het motief voor dit monetaire beleid.

Het gaat er vooral om Italië en Frankrijk uit de wind te houden: landen met een enorme schuldenproblematiek, waarvan de begroting niet op orde is en die in problemen zouden komen als ze een realistische rente over hun staatsschuld zouden moeten betalen.

Tranendal
De ECB koopt maandelijks voor miljarden aan staatsschuld op en heeft daar inmiddels al 2000 miljard euro in geïnvesteerd. “Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als een van die landen zijn schuld niet (meer) kan betalen. Dan komt de rekening bij ons terecht”. zo voorspelt Omtzigt. “Dit kan leiden tot een tranendal”, aldus de politicus. Hij zei dit donderdagavond 2 februari 2017 op een verkiezingsbijeenkomst van het CDA in Hilversum.

Gepensioneerden betalen de rekening
Oorspronkelijk wilde de ECB met het opkoopbeleid de economie stimuleren door de inflatie aan te jagen tot iets onder de 2%. Dat doel is volgens Omtzigt bereikt en toch gaat de ECB met zijn beleid door. Het opkopen van staatsschulden heeft behoorlijk wat effect op de rente. Die staat op een historisch laag dieptepunt en daarvan wordt de rekening o.a. betaald door de gepensioneerden in Nederland. Door die lage rente staan de pensioenfondsen er in theorie slecht voor en mogen daarom volgens de Nederlandse pensioenregels de pensioenen niet indexeren.

...maar ook de werkenden
Omtzigt denkt dat de Europese Centrale Bank buiten zijn mandaat handelt en wil dat het kabinet dit aan de orde stelt. Desnoods moet de ECB met juridische stappen tot een ander beleid gedwongen worden of moet er aangestuurd worden op een verdragswijziging, vindt hij. Aan dit beleid moet in ieder geval een eind komen, vindt hij, want het is er de oorzaak van dat Nederlanders miljarden aan extra premie voor hun pensioen moeten betalen.

Jong betaalt voor oud klopt niet.
Omtzigt rekende tijdens de bijeenkomst ook af met het door politiek en media ingestoken frame, dat de huidige gepensioneerden het pensioen van jongeren zouden opeten. “Het klopt niet”, zegt hij.
Dat zou wel het geval zijn als het kabinet de huidige rekenrente (blijvend) zou verhogen en de koppeling met de marktrente zou verbreken. In dat geval gaan jongeren er in zijn visie op den duur op achteruit. Volgens 50PLUS geldt dit niet als de rekenrente slechts tijdelijk wordt verhoogd, zoals deze partij voorstelt. Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft al laten weten er niet voor te voelen om de rekenrente aan te passen, tijdelijk noch definitief.

Meer lezen over de gevolgen van een hogere rekenrente voor jong en oud?
Ga dan naar: http://www.loonvoorlater.nl/nieuwsberichten/oud-eet-het-pensioen-op-van-jong-het-klopt-niet.aspx