Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat zich zou moeten laten voorstaan op een onafhankelijke positie, speelt in de verkiezingsstrijd een allesbehalve neutrale rol.

Gekleurd
Hoofdeconoom Peter Hein van Mullingen, in journalistenland bekend om zijn voorliefde voor publiciteit, maakt er een dagtaak van om 1 partij te bestrijden, namelijk 50PLUS.

Vooringenomen
Hij gebruikt daarvoor afwisselend het gewillige oor van het AVRO/TROS-programma Een Vandaag en het Algemeen Dagblad, twee media die het frame omarmen dat ouderen rijk en jongeren zielig zijn.

CBS pakt 50PLUS aan
50PLUS-voorman Henk Krol geeft een verkeerde voorstelling van zaken als hij zegt, dat gepensioneerden door het uitblijven van indexering aan koopkracht inleveren, zo luidt de mantra van de CBS man. Hij herhaalt vandaag (8 februari 2017) die opmerkingen in het AD en doet dit naar aanleiding van de uitzending van Buitenhof van afgelopen weekend, waarin Krol zijn visie op de pensioenproblematiek toelichtte.

Niet zeuren
Hein van Mullingen heeft duidelijk niets met ouderen. Ze moeten niet zeuren, vindt hij, want ze zijn “rijker dan ooit” en hij neemt elke gelegenheid te baat om dat te herhalen. Hij vergeet daarbij aan te tekenen, dat ouderen ZELF voor hun aanvullend pensioen hebben gespaard. Het is hun eigen geld, uitgesteld loon. Als de mantra van het CBS al klopt dat ouderen “rijk” zijn, dan zijn ze rijk van hun EIGEN spaargeld. De term “rijk” is een kwalificatie, een oordeel en daar gaat het “onafhankelijke” CBS dus in de fout. Zo wordt het instituut onderdeel van politieke polemiek. En dat past het CBS niet. Bovendien vormen statistieken niet altijd de juiste basis voor een maatschappelijke discussie. Als iemand 1 miljoen heeft en zijn buurman niets, dan hebben ze samen gemiddeld 500.000 euro. Maar die ene Nederlander heeft in werkelijkheid nog steeds helemaal niets...

CBS spreekt zichzelf tegen
Los daarvan spreekt de hoofdeconoom zichzelf in het AD ook nog flagrant tegen. Gepensioneerden leveren wel degelijk koopkracht in, moet hij toegeven. “Dat ouderen minder in koopkracht vooruitgaan is volstrekt (....) logisch”, zegt hij. “Het pensioen groeit niet meer, dus stijgt je koopkracht ook niet meer”, aldus Hein van Mullingen.
Dat de pensioenen NIET stijgen is in de ogen van de meeste gepensioneerden helemaal NIET logisch, want er was een waardevast pensioen beloofd. Bovendien is er genoeg geld in kas om wel te indexeren, maar gebeurt het niet om redenen die niet voldoende duidelijk zijn. Het CBS mengt zich op deze manier in een politieke discussie waar het CBS buiten moet blijven.