De jonge democraten vormen de jongerenclub van D66. Ze hebben een filmpje gemaakt over het pensioen. En daarbij gaan ze er met gestrekt been in. Ze laten zich daarbij niet hinderen door de feiten.

Nadat de eerste jongeman gewaarschuwd had voor het saaie onderwerp komt een jongedame in beeld die de onschuldige kijker een stellige mededeling doet: “25% van uw inkomen gaat direct naar het pensioenfonds”. Een andere jongedame vervolgt: “Dat zijn drie maandsalarissen per jaar”. En nadat een jongeman nog eens heeft duidelijk gemaakt dat dat duizenden Euro’s betreft komt de uitsmijter van weer een aardige jonge meid: “50PLUS, PVV en SP willen een deel daarvan afpakken”. Pardon? Dit lijkt me nu echt een filmpje voor Lubach op zondag.

Wat de jongelui vertellen is kletskoek
Ten eerste: op een modaal inkomen van zeg € 3.000 per maand betaal je maximaal 8% premie. Geen 25%. En meestal ligt de premie lager, omdat de werkgever niet de helft maar twee derde voor zijn rekening neemt. En al zouden politiek partijen een deel daarvan willen afpakken, wat helemaal niet zo is, dan zouden ze het niet kunnen. Het is namelijk niet hun geld. Je betaalt geen pensioenpremie zonder tegenprestatie. In ruil voor de premie krijg je een vordering op het pensioenfonds. Die vordering wordt jaarlijks via een Uniform Pensioen Overzicht aan je bekendgemaakt. En na veertig jaar heb je zoveel opgebouwd dat je ook na je pensioen op dezelfde voet kunt doorgaan met leven. In de wet ligt vast dat een pensioenfonds de belangen van de deelnemers en de gepensioneerden evenwichtig moet behartigen. En De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten zien toe op de uitvoering van de wet. Met andere woorden: die jongens en meisjes vertellen kletskoek.

Jongeren krijgen pensioen als ze premie betalen
Maar het gaat door: nog een dame die vertelt dat door de plannen van die drie politieke partijen je straks tot 30% minder pensioen krijgt. Dat heeft het CPB berekend en DNB noemt dat diefstal. Als dat waar zou zijn moeten we natuurlijk niet op die roofzuchtige partijen gaan stemmen. Maar het is niet waar. Het CPB heeft berekend dat als de dekkingsgraad van een pensioenfonds met een rekenrente van 4% wordt berekend en dat pensioenfonds maakt maar een rendement van ruim 1%, dat dan voor de kinderen die na 2012 geboren zijn, het pensioen 30% lager kan uitvallen. Daar sta ik niet van te kijken. Daar heb ik het CPB niet voor nodig om dat uit te rekenen. Als je meer van de hoop afneemt dan er bijkomt dan slinkt die hoop en op lange termijn (over zestig jaar gaat die kleuter die na 2012 geboren is met pensioen) blijft er dan niet genoeg over. Maar weten die jongens en meisjes van De Jonge Democraten dan niet dat je alleen maar pensioen krijgt als je premie betaalt? Gezien de leeftijd van De Jonge Democraten in dit filmpje zullen ze zelf waarschijnlijk niet of nauwelijks premie hebben betaald. En die kleuter van na 2012 heeft al helemaal geen premie betaald.

Laat je beter voorlichten
De Jonge Demagogen kunnen ze zich beter noemen, die democraten die nog niet droog zijn achter hun oren. Diefstal? Als je gewerkt hebt voor een salaris en een uitgesteld loon (dat pensioen heet) en je krijgt dan als je met pensioen gaat niet wat je was beloofd, dán spreken we over diefstal. Loondiefstal! Als je te weinig premie betaalt en je haalt het tekort weg bij gepensioneerden, dán spreken we over diefstal! Als je Mario Draghi laat bepalen of je de pensioenen mag indexeren, dán zou je kunnen spreken van diefstal. En als je alleen maar kortingen op pensioenen kunt voorkomen omdat Donald Trump gekozen is tot President van de Verenigde staten, dán kun je spreken van rare regels die diefstal in de hand werken.
Ga je schamen jong volk en laat je beter voorlichten over je pensioen. Saai? Misschien wel maar uitermate belangrijk als je eenmaal met pensioen bent.

Hier kun je de video bekijken: YouTube