Erg welkom was Max-programmamaker Cees Grimbergen niet bij sommige pensioenbijeenkomsten, waar hij opnames wilde maken voor aflevering 6 van Zwarte Zwanen, de serie waarin hij kritisch kijkt naar de manier waarop wordt omgegaan met de pensioenen.

In een enkel geval was hij als pottenkijker ongewenst en werd hij voor het oog van de camera door geüniformeerde beveiligingsmensen buiten gezet.

Ontevredenheid groeit
In aflevering 6 van Zwarte Zwanen, uitgezonden op 6 maart 2017, besteedt Cees Grimbergen o.a. aandacht aan de manier waarop pensioenfondsen in hun communicatie omgaan met de pensioendeelnemers, vaak niet het toppunt van empathie.

Niet meer uit te leggen
De pensioenregels zijn inmiddels zo ingewikkeld, dat er veel geld uitgegeven moet worden om ze aan de gepensioneerden uit te leggen. Ook medewerkers van de callcentra die ervoor worden ingeschakeld lukt het nog nauwelijks om gepensioneerden goed te informeren, zo laat Grimbergen zien.

Boos op de politiek
De cameraploeg van Max bezoekt voor aflevering 6 een groot aantal bijeenkomsten van gepensioneerden. Daar is te merken, dat er groeiende ontevredenheid is bij gepensioneerden hoe pensioenfondsen met hun belangen omgaan, maar ook over het oorverdovende stilzwijgen bij een meerderheid van de politiek.

Rechtszaak in plaats van hulp
Hoe is het mogelijk dat mijn echtgenoot tientallen jaren pensioen betaalde en ik maar 87,10 euro per maand aan pensioen ontvang, zo vraagt een bejaarde mevrouw zich af in deze uitzending. Als ze daarover bij haar pensioenfonds informatie inwint blijkt niet meer te achterhalen welke rechten ze precies heeft: de administratie is verloren gegaan bij een brand. Ze spant een rechtszaak aan tegen het pensioenfonds. In plaats van haar probleem op te lossen huurt haar pensioenfonds à raison van 35000 euro een advocaat in. De rechter stelt vast dat haar claims zijn verjaard; ze moet het doen met wat ze krijgt. Dit is van het pensioenfonds een gemakkelijke manier om van deze mevrouw af te komen, zo constateert de Ombudsman van Max.

Het kan niet waar zijn
Woede en onbegrip lopen als een rode lijn door deze documentaire. Onbegrip over het feit dat de pensioenpotten sinds de economische crisis zijn verdubbeld. Er zit nu 1400 miljard euro in en toch is er onvoldoende geld om te indexeren. “Dat kan niet waar zijn”, is de verbazing die overheerst.