AkzoNobel voelt niets voor een extra storting in het bedrijfspensioenfonds. Het bedrijf heeft zijn Chemietak verkocht aan private equity-partij Carlyle.

Injectie van 400 miljoen
De vakbonden, het pensioenfonds van AkzoNobel en de pensioengerechtigden hebben AkzoNobel gevraagd om een extra injectie van 400 miljoen euro in het pensioenfonds om de waardevastheid van de pensioenuitkeringen van huidige en toekomstige pensioengerechtigden beter te waarborgen. Het fonds heeft het bedrijf gevraagd om een verhoging van de bestaande achtergestelde lening. Ze wijzen erop dat het fonds “sterk vergrijsd” is en dat door verschillende reorganisaties in de achterliggende jaren er steeds minder actieve premiebetalers zijn.

Acties in voorbereiding
De vakbonden vinden de donatie waarom ze vragen verantwoord en terecht. Het grootste deel van de 10,2 miljard cash die AkzoNobel krijgt voor zijn chemietak gaat naar de aandeelhouders. De bonden bereiden acties voor nu AkzoNobel niet aan de wensen tegemoet wil komen. Voor die acties lijkt een breed draagvlak te bestaan.