item webimage 20180712084104 pensioenfondsen verplaatsen

ouden Nederlandse pensioenfondsen naar Spanje verhuizen, dan gelden niet meer de Nederlandse toezicht regels, maar de Spaanse. Een Nederlands pensioenfonds, dat naar Spanje verhuist mag dan de Spaanse rekenrente hanteren en die is met 3,5% een stuk hoger dan de Nederlandse.

Het mag misschien een theoretische exercitie lijken, maar in de praktijk betekent het, dat Nederlandse pensioenfondsen er met de Spaanse rekenregels ineens een stuk beter voorstaan en bijvoorbeeld zouden kunnen indexeren.

Zal niet gebeuren, zegt het kabinet
Toch verwacht het kabinet niet, dat Nederlandse pensioenfondsen zullen verhuizen. CDA-tweede kamerlid Pieter Omtzigt is er niet zo zeker van. Door de herziene pensioenfondsenrichtlijn (IORP 2) is het makkelijker geworden om pensioenregelingen naar het buitenland te verhuizen.

Zeggenschap kwijt
Verhuizen heeft niet alleen maar voordelen. Een Nederlands pensioenfonds, dat over de grens gaat, valt vervolgens onder het buitenlandse belastingregiem. Belasting betalen moet ook in Nederland, maar daarop hebben deelnemers van een pensioenfonds invloed, doordat ze hun eigen volksvertegenwoordiging kiezen. Verplaatst een Nederlands pensioenfonds zijn activiteiten bijvoorbeeld naar Spanje, dan vervalt die invloed. Pieter Omtzigt vraagt de minister daarom alert te zijn op pensioenfondsen die overwegen de grens over te gaan.