item webimage 20181104205654 dalende beurs

De goede en slechte berichten rond de positie van de pensioenfondsen wisselen elkaar in snel tempo af. Meldde het ABP kortgeleden een verbetering van de beleidsdekkingsgraad (de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden), de maand oktober maakt een eind aan de feeststemming.

Volgens De Telegraaf was oktober een rampmaand voor pensioenfondsen. ‘Het voorzichtige herstel van de laatste tijd is in een maand tijd weer door het putje gegaan’, schrijft de krant.

Gevoelige klap
De pensioenthermometer van consultancybureau Aon noteerde in oktober een daling van 3 procentpunten, van 110 naar 107% van de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen, een gevoelige klap, aldus pensioenexpert Corine Reedijk van Aon.
Het probleem wordt o.a. veroorzaakt door de dalende koers op de beurs. De gemiddelde aandelenportefeuille van een pensioenfonds daalde bijna 7% in waarde. Ook de rente daalde. Als de rente lager wordt, moeten pensioenfondsen meer geld reserveren om aan toekomstige verplichtingen te voldoen en daardoor raakt indexering verder uit het zicht en komt een mogelijke korting op pensioenen dichterbij.

Hele artikel lezen? Ga dan naar De Telegraaf.