premier gaf verkeerde voorstelling in pensioendiscussie

Dat de regering bij het klappen van het pensioenakkoord naar de vakbond wees is niet terecht. Premier Rutte kan beter de hand in eigen boezem steken. Dat zegt emeritus hoogleraar Harrie Verbon op de economenwebsite MeJudice.

Volgens de officiële verklaring van het kabinet liepen de onderhandelingen over de pensioenhervormingen eind 2018 vast omdat het loslaten van de een-op-een-koppeling van de AOW aan de levensverwachting (zoals de vakbond eist) te duur wordt geacht. Volgens het kabinet zou dit 6 miljard euro kosten. Verbon noemt dit een ‘spookcijfer’. In werkelijkheid gaat het om een bedrag van 4,5 miljard en dan ook nog uitgesmeerd over 6 jaar. In feite een habbekrats, aldus Harrie Verbon, niet meer dan 750 miljoen per jaar. Dat is ongeveer net zo veel als jaarlijks aan asiel en immigratie wordt uitgegeven, zegt hij.

Waarom had het kabinet wel veel geld over voor het verlagen van de dividendbelasting en waarom kan die 750 miljoen niet op tafel gelegd worden?, vraagt Verbon zich op MeJudice af.

Geïnteresseerd in de onderbouwing van de conclusie van Verbon, ga dan naar www.mejudice.nl