spaartaks onder vuur item webimage 20190111154843

Het is veel zuinige spaarders een doorn in het oog: de spaartaks.

De overheid doet alsof elke spaarder 4% rendement maakt over zijn spaartegoed en rekent daarover vermogensrendementsheffing. In de praktijk betekent het dat spaarders belasting betalen over inkomsten die ze in werkelijkheid niet hebben, want geen bank betaalt nog een vergoeding van 4%.

De overheid incasseert over deze fictieve inkomsten 4 tot 5 miljard euro per jaar.

Diefstal
Al enkele jaren lopen er juridische procedures tegen deze belasting op vermogen, omdat die inbreuk zou maken op het Europees eigendomsrecht en daarmee het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Sommigen zien het heffen van belasting op inkomsten die er niet zijn, als een vorm van diefstal.

Hoge Raad
De Hoge Raad buigt zich binnenkort op verzoek van de Bond van Belastingbetalers over dit probleem, maar de kans dat de overheid in het ongelijk wordt gesteld lijkt niet groot. Spaarrekeningen leveren weliswaar nauwelijks rendement op, maar wie meer wil verdienen op zijn vermogen moet maar beleggen in aandelen of obligaties, vindt het kabinet. Dan is dat rendement van 4% wel te halen. Veel spaarders kiezen daarvoor niet, omdat ze beleggen in aandelen te riskant vinden.

Dubbele maat
Overigens lijkt de overheid met een dubbele maat te meten. Particulieren zijn in de visie van de minister wel degelijk in staat om rendementen te realiseren van 4% als ze bereid zijn grotere risico’s te nemen. Maar als het om pensioenfondsen gaat vindt de minister het beleggen in aandelen te riskant en daarom worden die gedwongen om hun toekomstige verplichtingen te berekenen aan de hand van de risicovrije marktrente, die rond de 1% schommelt. De minister dwingt particuliere beleggers dus tot beslissingen, die hij voor de pensioenfondsen te riskant acht. Of omgekeerd geredeneerd: bij pensioenfondsen doet de minister alsof een rendement van 4% niet haalbaar is, waardoor pensioenfondsen mogelijk eind dit jaar of volgend jaar gedwongen zullen zijn om te korten op pensioenuitkeringen.

BRON: Algemeen Dagblad, 9 januari 2019