Het vertrouwen van ouderen in de economie daalt en is inmiddels omgeslagen naar negatief. Ouderen zijn vooral somber over hun eigen financiële situatie. Die somberheid stijgt met de leeftijd. Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS.

Somberheid is niet terecht
Bij respondenten tussen 55 en 65 jaar bedraagt de score bij inschatting van de eigen financiën over de eerstvolgende twaalf maanden -7, tussen 65 en 75 jaar was dat -34 en boven de 75 is het -33. NRC-columnist Maarten Schinkel denkt dat dit gevoel van ontevredenheid wordt veroorzaakt doordat ouderen afhankelijk zijn van hun pensioen en ze op dat gebied louter met negatieve berichten worden geconfronteerd. De pensioenen zijn al lange tijd niet meer aan de prijsstijging aangepast en dagelijks verschijnen er nu berichten dat sommige pensioenfondsen –als het kabinet niet ingrijpt- aan het eind van dit jaar en volgend jaar hun pensioenen mogelijk moeten verlagen. Dat is het gevolg van de lage rente en tegenvallende ontwikkelingen op de aandelenmarkt.
Die sombere berichten worden in de publiciteit steviger aangezet dan nodig is. De pensioenfondsen werden eind vorig jaar dan wel met tegenvallende koersontwikkelingen geconfronteerd, maar over een langere tijd gerekend maken de meeste pensioenfondsen voldoende rendement om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen.

Volgens NRC-columnist Schinkel is het dalende vertrouwen bij ouderen slecht voor de economie. 65Plussers zijn goed voor een kwart van alle consumptieve uitgaven in Nederland. De hele groep boven de 55 jaar is goed voor 42% van alle bestedingen.

Alleen al om deze reden is het volgens Maarten Schinkel noodzakelijk dat er snel een eind komt aan de onzekerheid op het gebied van pensioenen.

Hele artikel lezen? Ga dan naar: www.nrc.nl