item webimage 20190208175519 doorsneepremie

Als minister Koolmees de ‘doorsneepremie’ afschaft –een door D66 gekoesterde wens- zal dat de Nederlandse gepensioneerden tussen de 60 en 100 miljard euro kosten. Het is een hard gelag als het kabinet wel deze kosten zou accepteren voor een hervorming van het pensioenstelsel, terwijl er al vele jaren geen geld beschikbaar is voor het verhogen van de pensioenen.

Een greep uit de kas van de pensioenfondsen om deze miljarden op te hoesten, zal indexering verder uit het zicht brengen dan ooit vreest 50PLUS.

Wat is de doorsneepremie?
Nu betalen alle pensioendeelnemers een gelijke premie, ‘doorsneepremie’ genaamd.
Omdat de pensioenpremie van jongeren langer rendeert dan de pensioenpremie die iemand betaalt als hij op latere leeftijd instapt, betalen jongeren in de visie van sommige partijen naar verhouding teveel. Het omslagpunt ligt bij 45 jaar. Het afschaffen van dit systeem dupeert oudere werknemers en dat bedrag zou gecompenseerd moeten worden. Maar het is de vraag door wie.

Minister is niet thuis
‘De minister kiepert die verantwoordelijkheid over de heg bij de sociale partners’, zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden van de vakbond CNV in De Telegraaf (woensdag 6 februari 2019). Van Wijngaarden noemt de wens om de doorsneesystematiek af te schaffen een ‘D66-dogma, waarvoor weinig onderbouwing bestaat’. Hoe het ook zij; de rekening mag niet bij de gepensioneerden terechtkomen, vindt de CNV-voorzitter.
Volgens minister Koolmees moeten de werkgeverspremies maar tijdelijk omhoog om deze kosten op te brengen, maar daar is de animo niet erg groot.

Hele artikel lezen? Ga dan naar: www.telegraaf.nl