item webimage 20190210132120 minder strenge overheidregels

Volgens het Algemeen Dagblad lopen pensioenfondsen door strenge overheidsregels miljarden aan inkomsten mis. Dat komt omdat ze door de overheid gedwongen worden te beleggen in overheidsobligaties die nauwelijks rente opleveren. Pensioenfondsen hebben ongeveer een kwart van hun vermogen belegd in Nederlandse en Duitse overheidsobligaties.

Door de ontwikkelingen op de financiële markt leveren die nauwelijks rente op en dat nekt volgens het Algemeen Dagblad de pensioenfondsen, die daardoor (op papier) te weinig rendement maken op hun vermogen om de pensioenen te kunnen verhogen. Volgens het AD lopen pensioenfondsen op deze manier per jaar bijna 7 miljard euro mis.

Vrijwel 0% rente
Nederlandse en Duitse staatsleningen leveren nauwelijks rendement op. Bij tienjarige Duitse staatsleningen staat de rente op 0,1%. ‘Zelfs de dertigjarige rente ligt onder het inflatieniveau’, zegt Eloy Lindeijer, beleggingsspecialist bij pensioenuitvoerder PGGM.
Daarom teren pensioenfondsen in.

Overdreven voorzichtig
Aan welke regels pensioenfondsen zich moeten houden heeft de overheid vastgelegd in het Financiële Toetsingskaders. Dat reglement dwingt ze tot een (overdreven) voorzichtige beleggingsstrategie. Zou het ze zijn toegestaan grotere risico’s te nemen, dan zouden pensioenfondsen hogere rendementen kunnen maken, voldoende om de pensioenen te verhogen en ook voldoende om niet te hoeven korten.

Vermogen stijgt
In werkelijkheid maken pensioenfondsen gemiddeld een hoger rendement, maar volgens de regels mogen ze daarvan niet uitgaan. Terwijl politici doen alsof het kommer en kwel is, is het vermogen van pensioenfondsen de laatste jaren alleen maar gestegen. Minister Koolmees zelf gaat uit van een totaal pensioenvermogen op dit moment van 1500 miljard.

Gepensioneerden draaien op voor onze staatsschuld
Aan de verplichting voor pensioenfondsen om te beleggen in staatsleningen met een rente van bijna nul kleeft nog een ander aspect: zo financieren ouderen een deel van de Duitse en Nederlandse staatsschuld zonder dat ze daarvoor een vergoeding krijgen.

Hele artikel in het AD lezen?

Ga dan naar: www.ad.nl