item webimage 20190220131311 gepensioneerden betalen ECB

Ruim 2500 miljard euro pompte de president van de Europese Centrale Bank, de Italiaan Mario Draghi de afgelopen jaren in de Europese economie om het herstel daarvan te bevorderen. Dit omstreden beleid heeft geen aantoonbaar positief effect gehad, constateert het Centraal Planbureau op basis van een eigen onderzoek.

 

De onderzoekers van het CPB halen daarmee andere onderzoeken in internationale wetenschappelijke tijdschriften onderuit. ‘De conclusie is dat een aantal van de gepubliceerde schattingen niet betrouwbaar zijn’, zeggen ze in De Telegraaf (20 februari 2019).

ECB maakt overheden lui
Het beleid was wel prettig voor een aantal bedrijven en overheden, want door zoveel geld in economie te pompen daalde de marktrente tot 0 procent, waardoor ze vrijwel voor niets geld konden lenen. Dat had ook negatieve effecten: zieltogende bedrijven werden zo te lang op de been gehouden en voor overheden, zoals de Italiaanse ontbreekt de impuls om orde op zaken te stellen in de overheidsfinanciën. Twee feiten die Europa bij de volgende economische crisis zwaar kunnen opbreken, zo voorspellen deskundigen.