item webimage 20190304125041 knvg en nvog klaar voor onderhandeling

Geef ons een plek aan de onderhandelingstafel en praat met ons over de hervorming van het pensioenstelsel! Dat is de boodschap die dezer dagen namens de seniorenorganisaties KNVG en NVOG te horen is in STER-spotjes op de radio.

Niet met lege handen
Mochten de voorzitters van beide clubs uitgenodigd worden voor overleg, dan gaan ze in ieder geval niet met lege handen, zo laat NVOG-voorzitter Jaap van der Spek weten in een interview in het dagblad Trouw.
‘Wij willen niet dat het huidige systeem helemaal op de schop gaat’, zegt hij. Maar er valt volgens de NVOG-voorzitter wel te praten over het loslaten van de zekerheidsgarantie die het pensioenstelsel nu kenmerkt. Het bieden van die zekerheid kost veel geld. En het loslaten van die garanties levert dus geld op, waardoor pensioenuitkeringen eerder verhoogd zouden kunnen worden. ‘Met als kanttekening een grotere kans op korten van het aanvullend pensioen als het economisch tegenzit’.

Rekenregels
Van der Spek pleit in Trouw voor het opstellen van nieuwe rekenregels, waardoor pensioenfondsen minder geld in kas hoeven houden en dus eerder kunnen overgaan tot indexeren.

AOW-leeftijd
In de discussie over het stijgen van de AOW-leeftijd neemt Jaap van der Spek een andere positie in dan de vakbeweging. Net als de vakbeweging wil zijn organisatie niet dat de AOW-leeftijd een-op-een gaat stijgen met de toenemende levensverwachting. ‘Maar in tegenstelling tot de vakbonden willen wij die AOW-leeftijd niet bevriezen op 66 voor de komende vijf jaar. In dat geval moeten pensioenfondsen het aanvullend pensioen ook op die leeftijd blijven uitkeren. Dat kost ze dus zoveel geld, dat het de kans op kortingen alleen maar vergroot’.

Artikel lezen? Ga naar: www.trouw.nl