In de politieke discussies als opmaat naar de Provinciale Statenverkiezingen lijken de pensioenen het af te leggen tegen de klimaatdiscussie. Maar 50PLUS heeft onthouden dat premier Rutte zich bij de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel in de kaart heeft laten kijken, vlak voordat dit overleg vastliep. De premier leek bereid eventuele kortingen op de pensioenen te voorkomen door de regels te veranderen: niet korten bij een dekkingsgraad lager dan 104,3% -zoals nu- maar deze grens verlagen tot 100%.

Chaos
Het idee sneuvelde in de chaos die ontstond nadat het overleg op de klippen liep. In de aanloop naar de komende verkiezingen herinnert 50PLUS Tweede Kamerlid Martin van Rooijen er de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie aan dat ze alsnog de kans hebben dit idee te realiseren.

Kans op flinke kortingen
Voor vijf tot tien miljoen deelnemers –zowel werkenden als gepensioneerden- dreigen pensioenkortingen van 5 tot 10 procent in 2020 en 2021 als de regels niet worden aangepast, ‘De twee metaalfondsen zullen op basis van de huidige gegevens eind dit jaar voor de tweede keer moeten korten’, aldus Martin van Rooijen. ‘Voor één van de metaalfondsen is de situatie zelfs zo kritiek dat een korting dreigt van 10 procent’. Over een gemiddeld pensioen van 500 euro per maand betekent dit een korting van 50 euro. Om dit te voorkomen heeft 50PLUS een motie ingediend.