item webimage 20190325173942 weg onder druk

Topman Chris Oomen (70) heeft de leiding bij zorgverzekeraar DSW uit handen moeten geven op aandringen van De Nederlandsche Bank. Dat zegt hij in een interview dat o.a. is gepubliceerd in De Gooi- en Eemlander.

Namen teveel verstrengeld
De Nederlandsche Bank vond volgens Oomen dat zijn naam en de naam van DSW teveel verstrengeld zijn geraakt. Hierdoor kiezen verzekerden misschien alleen voor de zorgverzekeraar vanwege de markante voorman en dat zou mogelijk de continuïteit in gevaar brengen.

Eigenzinnig
Oomen staat bekend als eigenzinnig. Hij was elke jaar met zijn organisatie het eerst met het bekendmaken van de nieuwe zorgpremies voor dat jaar, waarna andere zorgverzekeraars volgden die met hun tarieven uiteraard niet ver konden afwijken van die van DSW.

Afwijkende mening
Oomen zegt druk van De Nederlandsche Bank te hebben gevoeld om te vertrekken. De Bank houdt toezicht op organisaties waarin veel geld omgaat. Bestuurders binnen financiële organisaties die niet de goedkeuring van DNB kunnen wegdragen moeten meestal het veld ruimen. Dat heeft in de afgelopen jaren ook tot kritiek geleid, omdat het er soms op lijkt dat de toezichthouder zich zo ontdoet van kritische bestuurders die zich met afwijkende meningen profileren.

Enfant terrible
En lastig was Oomen zeker. Hij wordt het ‘enfant terrible’ van verzekeringsland genoemd. Zo had hij kritiek op budgetpolissen, collectiviteitskortingen en de politiek in het algemeen. ‘Ze koketteren met holle slogans als ‘de patient centraal’ en ‘de juiste zorg op de juiste plek’, aldus Oomen, die zich sterk maakte (maar niet populair bij zijn concurrenten) voor behoud van de vrije artsenkeuze.

Zorg kan beter en goedkoper
Oomen relativeert de aanhoudende paniek rond de almaar stijgende zorgkosten. De meeste zorgkosten worden in het laatste levensjaar gemaakt, zegt hij. Dan wordt veel geld geïnvesteerd in behandelingen die het leven misschien iets verlengen, maar bepaald niet beter maken, soms ook tegen de wens van de patiënt in. Daarin is veel te verbeteren.

Interview lezen? Ga naar: www.telegraaf.nl