item webimage 20190328175334 pensioenoverleg op gang

Als er geen pensioenakkoord komt, kunnen miljoenen pensioenen de komende jaren niet verhoogd worden, zegt Corien Wortmann, de voorzitter van pensioenfonds ABP.

Bijna-akkoord
Volgens Wortmann waren de pensioenonderhandelaars, voordat de onderhandelingen op de klippen liepen, op een haar na bij een akkoord. ‘Met de voorstellen in het bijna-akkoord kunnen we de pensioenen verhogen als het economisch goed gaat’, zegt de voorzitter van het ABP in De Volkskrant. Het is volgens haar niet uit te leggen dat iedereen er in deze tijd op vooruitgaat, behalve de gepensioneerden.
Intussen lijken de pensioenonderhandelingen weer hortend en stotend op gang te komen. Minister Koolmees voerde daarover o.a. overleg met oppositiepartij PvdA die in dit dossier aan de kant van de vakbeweging staat.

Hier gaat het om
Het draait om een paar cruciale punten;
Het kabinet wil de doorsneepremie afschaffen. Die benadeelt volgens de minister jongeren en bevoordeelt ouderen, hoewel daarover door pensioendeskundigen verschillend wordt gedacht. Als de doorsneepremie is afgeschaft wordt het gemakkelijker om pensioen mee te nemen, zo luidt het argument. Maar met het afschaffen is 60 miljard gemoeid. Dat is het bedrag dat ouderen mislopen bij het wijzigen van het systeem en het is de vraag wie dat compenseert.

Stakingen
Daarnaast hecht de vakbeweging sterk aan het bevriezen van de pensioengerechtigde leeftijd op 66 jaar. Om die eis kracht bij te zetten zijn er op 29 mei opnieuw stakingen aangekondigd.

Dit willen de seniorenorganisaties
Voor de ouderenorganisaties is het van belang dat de dreiging van pensioenkortingen van tafel gaat. Eerder al gaf premier Rutte aan voor dat probleem wel een oplossing te zien, maar die ging van tafel toen het overleg met de vakbeweging stuk liep. Het kabinet lijkt de dreiging van pensioenkorting nu achter de hand te houden als drukmiddel.
De redactie van RTL Z veronderstelde kortgeleden in een opiniërende weblog dat het onwaarschijnlijk is dat het echt tot pensioenkortingen zal komen. Het is voor het kabinet een hachelijke aangelegenheid om er alle bevolkingsgroepen in koopkracht op vooruit te laten gaan maar gepensioneerden met een aanvullend pensioen, die toch al niet profiteren van de economische groei, nog eens extra te duperen met een korting op hun pensioen.

Artikel lezen?

Ga dan naar: www.ad.nl