item webimage 20190412143319 mopperende burgers

‘Vrijwel alle Nederlanders gaan er in 2019 in koopkracht op vooruit’. Deze toezegging van premier Rutte galmt nog na op het Binnenhof. Eerdere –niet nagekomen-koopkrachttoezeggingen nog helder in het achterhoofd, waarschuwen critici voor het tomeloze optimisme van het kabinet. Vooral de kabinetten Rutte zijn meester in het doen van beloftes op Prinsjesdag, om er vervolgens achter te komen dat de werkelijkheid die beloftes al snel inhaalt. Ditmaal zou het anders zijn: 1,5% gemiddelde koopkrachtstijging voor vrijwel iedereen, behalve gepensioneerden met een aanvullend pensioen. Veel burgers klagen steen en been over het feit dat ze van de beloofde vooruitgang in hun portemonnee niets merken.

Gevoel klopt
Dat kan kloppen, zo zegt onderzoek van ING naar de financiële positie van burgers. Ze zijn steeds meer geld kwijt aan de kosten voor basisbehoeften als wonen en boodschappen. Tien jaar na de economische crisis is de ruimte voor leuke dingen nog altijd beperkt en de ING verwacht dat dit de komende jaren zo blijft, aldus De Telegraaf (11 april 2019).
Nederlandse gezinnen hebben zich na de crisis nog steeds niet helemaal hersteld. In 2017 werd ongeveer 6% minder gekocht dan in 2008. Een flink groter deel van het gezinsbudget gaat op aan vaste lasten en dagelijkse boodschappen. Daarmee loopt Nederland internationaal flink uit de pas. Pas in 2025 zal de consumptie per huishouden weer vergelijkbaar zijn met 2008, zeggen de onderzoekers van de ING. D.w.z.: als voor die tijd de economie niet op zijn retour is, want intussen vallen de groeicijfers alweer tegen, zonder dat burgers van het herstel hebben kunnen profiteren.
De cijfers van de ING bevestigen het sentiment onder Nederlandse burgers dat het met de koopkrachtverbetering behoorlijk tegenvalt. De macrocijfers van het kabinet zien er mooi uit, maar ze sluiten niet aan bij de werkelijkheid op gezinsniveau. ‘Dat gevoel van veel mensen klopt dus wel degelijk’, zeggen de onderzoekers van ING.

Waar bleef het geld?
Waar gingen de geneugten van de economische groei dan wel naar toe? Dat blijkt uit eerdere publicaties over dit onderwerp. De economische groei kwam vooral ten goede aan aandeelhouders en de overheid.

Wel of geen belastingverlaging?
Hoe zit het dan met de door Rutte III beloofde belastingverlaging? Op de economen-website MeJudice schrijft Jos Teunissen dat het belastingstelsel zo ingewikkeld is gemaakt dat de feitelijke uitkomsten van de verschuivingen in het systeem nauwelijks nog te beoordelen zijn. Ja, de belastingen zijn verlaagd, maar de feitelijke tarieven werden ‘stiekem’ toch verhoogd, terwijl de voor-ingevulde belastingaangiften juist de indruk wekken dat het simpeler is geworden. De belastingstijging wordt volgens hem ingebouwd in de zogenaamde heffingskortingen, een ondoorzichtig systeem van vestzak/broekzak. Professor Algemene Staatsleer Jos Teunissen noemt het ‘misleiding’.

MeJudice Lezen? Klik hier

Hele artikel in De Telegraaf lezen? Klik hier.