item webimage 20190413164321 gevecht

Het gist en borrelt in pensioenland. Mocht het kabinet pensioenfondsen volgend jaar dwingen kortingen door te voeren, dan zal niemand dat begrijpen. De tijdbom tikt, maar het is een door de overheid gelegde tijdbom; er is geen objectieve reden waarom de pensioenen gekort zouden moeten worden. De meeste pensioenfondsen staan er namelijk goed voor.
Dat zeggen Jos Brocken en Eric Uijen, voorzitters van de pensioenfondsen PMT en PME in de metaalsector in De Telegraaf van 13 april 2019. Ze zijn bestuurders van de fondsen die als eerste op de nominatie staan om de pensioenen gedwongen te verlagen.

Idioot en onverantwoord
Beide voorzitters vinden het idioot en onverantwoord dat ze zeer waarschijnlijk de pensioenen moeten verlagen. Dit is niet uit te leggen aan de gepensioneerden.
Het pensioenfonds van Brocken had 10 jaar geleden 28 miljard in kas en nu ongeveer 75 miljard. PMT in 2007 20 miljard en nu 50 miljard; meer dan een verdubbeling.
Het rendement dat deze pensioenfondsen maakten ligt rond de 7%, een heel mooi getal en heel wat beter dan het theoretische rendement van 1,5% waarmee het kabinet rekent. Het probleem volgens beide pensioenbestuurders zit niet in de vermogenspositie en het rendement, maar de theoretische manier van rekenen door de overheid.

Volop geld in kas
Er is dus geen objectieve reden om te korten. Er zit voldoende geld in kas om de verplichtingen na te komen. Volgens Jos Brocken komt bij zijn pensioenfonds jaarlijks 1 miljard aan premie meer binnen, dan er aan pensioenen wordt uitgekeerd. Ook al klaagt het kabinet steen en been en blijft het hangen in een negatieve framing van het pensioenstelsel; er is geld in overvloed. Korten is niet alleen onverantwoord, maar voor iedereen onbegrijpelijk.

Drukmiddel
Brocken en Uijen zeggen het niet met zoveel woorden, maar het is duidelijk dat het kabinet de dreiging met kortingen gebruikt als drukmiddel om het vastgelopen pensioenoverleg met de vakbeweging weer vlot te trekken.

Hele interview lezen?
Ga naar: www.telegraaf.nl