De Europese Centrale Bank is de kluts kwijt. Dat meldt De Telegraaf. Jarenlang was het de belangrijkste taak van de ECB om de economie te sturen, bijvoorbeeld door de inflatie te beteugelen, maar de huidige economie vraagt juist om een toename van de inflatie en daarop blijkt de ECB geen vat te hebben. Nadeel: de marktrente is tot een historisch laag niveau gedaald en omdat in Nederland de marktrente verplicht wordt gebruikt om de financiële positie van pensioenfondsen te berekenen, zitten de Nederlandse pensioenfondsen in de problemen.

WindowdressingHet is deels een cosmetisch probleem. Als niet de marktrente zou worden gebruikt voor het berekenen van de inkomsten van de pensioenfondsen, maar de feitelijke rendementen, dan staan de Nederlandse pensioenen er een stuk frisser voor

Lege handen
Dat de traditionele monetaire instrumenten van de ECB om de economie te remmen of gas te geven niet meer ‘werken’ vinden deskundigen zorgelijk. De gevolgen daarvan kunnen pijnlijk zichtbaar worden bij een volgende economische crisis, omdat het dan de ECB aan mogelijkheden ontbreekt om met monetair beleid de economie aan te zwengelen. De instrumenten om sturend op te treden zijn inmiddels ‘verbruikt’.

Meer lezen?
Ga naar www.telegraaf.nl