item webimage 20190426195525 carolien

Op de vraag van het 50PLUS Tweede Kamerlid Martin van Rooijen of premier Rutte bereid is de pensioenkortingen van tafel te halen, lijkt de premier deze week even te moeten zoeken naar woorden.
‘Dit is, dit is, dit is. Als je dit zo doet, hè...Als je dit zo doet wat u voorstelt meneer Van Rooijen....dan ben je toch bezig het hele pensioenstelsel uit te hollen?’, antwoordt de premier, zoekend naar woorden.

Kletskoek
Van Rooijen zegt in antwoord op de reactie van Rutte; ‘Dit is een bekende debattruc om er langs te lopen. Als je de pensioenen niet verlaagt komt er meer belasting binnen, zeg ik als oud-staatssecretaris. Wat u zegt is gewoon kletskoek’.

Premier kan wel, maar wil niet
De premier zou pensioenkortingen best kunnen voorkomen als hij zou willen, vindt van Rooijen. ‘Maar u doet het niet, omdat u de dreiging van verlaging gebruikt als breekijzer in de pensioenonderhandelingen’.

Frankrijk verhoogt de pensioenen wèl
Intussen heeft de Franse president Macron toegezegd dat de Franse pensioenen wèl verhoogd zullen worden, terwijl Frankrijk er economisch gezien slechter voorstaat dan Nederland.