item webimage 20190505124917 PMT gekkenwerk

Jos Brocken is voorzitter van het pensioenfonds PMT, een van de grote pensioenfondsen die volgend jaar de pensioenuitkeringen misschien moeten verlagen omdat ze volgens de door de overheid gehanteerde berekeningssystematiek te weinig geld in kas hebben.
Voorzitter Brocken zegt niets te begrijpen van dit overheidsbeleid ten aanzien van de pensioenen.

Er komt genoeg geld binnen
De overheid doet het voorkomen alsof er bij dit pensioenfonds uit de metaal te weinig geld binnenkomt. En dat klopt ook als je de theoretische rentepercentages neemt waarmee de overheid rekent (bijna 0), maar volgens Brocken is dit niet realistisch. Zijn fonds maakt in werkelijkheid een rendement van gemiddeld 6 tot 7 procent, zegt hij in een interview dat deze ochtend (4 mei 2019) wordt afgedrukt in een groot aantal regionale kranten en De Telegraaf. Er komt bij dit pensioenfonds zo’n 4 miljard euro meer binnen dan de overheid doet voorkomen.

Korten hoeft niet
‘Met zo’n rendement hoeft niemand gekort te worden. Sterker nog, de pensioenen zouden volgend jaar zelfs kunnen worden verhoogd’, aldus Brocken. In werkelijkheid worden de pensioenen van PMT mogelijk verlaagd terwijl Nederlanders met een aanvullend pensioen de afgelopen jaren al zo’n 15 tot 20% aan koopkracht hebben ingeleverd.
Brocken begrijpt er niets van. Tien jaar geleden had PMT 28 miljard in kas en had niemand het over pensioenkortingen. Nu is er 76 miljard in kas en wordt er gesproken over kortingen.

Hele artikel lezen? Klik hier.